Odboráři poslali vládě otevřený dopis, lázeňství hrozí zánik

Odboráři ze sekce lázeňství Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR zaslali vládě, senátorům a poslancům otevřený dopis, ve kterém je žádají, aby se urychleně začali zabývat neutěšeným vývojem reforem v lázeňství, a vyzývají politiky a zákonodárce ke společnému jednání. Zároveň žádají vládu, aby jim vysvětlila pro nepochopitelný postup ministerstva zdravotnictví, který hrozí likvidací tohoto tradičního odvětví.

V současné době finišující přípravy konečného schvalování nového indikačního seznamu platného pro poskytování lázeňské péče. Obracíme se na všechny oslovené jako na poslední autority, které mohou tento segment zdravotnictví, tzv. národní stříbro, ještě zachránit, říká se v dopise.

Sektor lázní slouží zejména českým pacientům a ne, jak se stále mylně domnívají někteří politici, pro rekreaci zahraničních návštěvníků. Již v současné době dochází ze strany zdravotních pojišťoven k velkým restrikcím zejména v počtu schválených lázeňských návrhů, a to až o 20 procent. Tato opatření způsobují dramatický pokles počtu nemocných pacientů, kdy již v současné době dochází ke splnění politického zadání, kterým je snížení plateb za lázeňskou péči o 500 milionů korun. I přes tento pozitivní trend pro zdravotní pojišťovny se z úst ministra Hegera dozvídáme, jak je nutné ještě více tuto péči omezovat. I při tomto trendu se daří v tomto segmentu generovat pozitivní hospodářské výsledky a dochází také k investicím do rozvoje a zkvalitňování poskytovaných služeb, to vše bez podpory dalších zdrojů z veřejných rozpočtů. Lázeňství přispěje do veřejných rozpočtů 4,2 miliardami korun, říká se v otevřeném dopise.
Lázeňství v současnosti zaměstnává 12 tisíc lidí přímo a dalších až 36 tisíc zaměstnanců nepřímo. Pokud dojde k plánovaným úsporám na výdajích pro léčení v lázních, dojde také k nenávratné ztrátě až 12 tisíc pracovních míst a k výpadku příjmů pro státní rozpočet.
Odboráři proto žádají ministry a volené zastupitele, aby se zamysleli nad tím, zda úspora půl až jedné miliardy korun nezpůsobí další tlak na výdaje na sociální podporu a podporu v nezaměstnanosti? Jaké dopady budou mít ministerská rozhodnutí na již dnes krizí postižené regiony, kde působí lázeňská zařízení, na něž je vázaná další infrastruktura dané oblasti?
Je správné likvidovat dobře fungující a regulovaný systém poskytování lázeňské péče, ve které jsme v minulosti byli lídry a vzorem pro celou Evropu, ptají se odboráři.
Věříme, že výše předložené zásadní připomínky k postupu ministra zdravotnictví vezme vláda v potaz a zachrání ojedinělý systém péče, který má světový věhlas a mnohasetletou tradici. Chceme i nadále věřit, že republiku spravují lidé s nezbytným ekonomickým přehledem, a že se postavíte za optimální řešení, a to ve prospěch českého lázeňství a také ve prospěch České republiky, říká se na závěr v otevřeném dopise odborářů.

MPAHZ:
Od: Ivka
Datum: 18.6.2012 13:53:42
S tím tedy nemohu souhlasit. Nelíbí se mi plánované změny, ale na druhou stranu je třeba říct, že stále mnoho pacientů a hlavně důchodců si z lázní na křížek dělá každoroční dovolenou na účet státu. A rozhodně to nejsou žádní protekční lidé, lékaři jim to běžně píšou. A platí jen poplatek 6o Kč denně a ještě se rozčilují že nemají luxus (třeba švédské stoly) jako platící hosté například na wellness pobyty. To jsem zažila osobně. Jsem ze zdravotnictví a je mi líto, že těm co lázně skutečně potřebují nakonec nebudou dostupné právě díky těmto parazitům co je roky zneužívali. Ministerstvo opět "vylilo s vaničkou i dítě". Jinak s bídnými mzdami zaměstnanců lázní máte pravdu.
Od: danakre
Datum: 16.6.2012 13:02:21
Bohužel. pro nás obyčejné lidi lázně nejsou už dávno,, dát 20 tisíc za tři týdny pobytu - kdo si to může dovolit. A tzv."!na křížek" dostanou jen protekční pacienti, jinak slouží vesměs cizincům. Lázeňské dřou za minimální mzdu a vrchnost si vyplácí statisícové odměny, tak to je.

Sondy REVUE 4/2014

16.04.2014 12:15

Konečná (KSČM): Potřeba změn v zaměstnávání matek

Zúčastnila jsem se debaty Fóra 50 % s ostatními kandidátkami do Evropského Parlamentu. Na tomto velmi zajímavém fóru jsem měla možnost představit vizi KSČM, jak pomoci sladění profesního i rodinného života.
16.04.2014 12:08

FAČR si pochvaluje spolupráci s policií ČR při pražském derby

Fotbalová asociace ČR (FAČR) v minulých týdnech začala intenzivně pracovat na vylepšení fungování komunikace a spolupráce s Policií České republiky v rámci zajištění fotbalových utkání. První pozitivní výsledky se projevily už v rámci derby pražských „S".
16.04.2014 12:05

Rusko varuje občany před cestami do zemí, jež mají smlouvy s USA

Ruské ministerstvo  zahraničí varuje ruské občany: "Vzhledem k mezinárodní situaci a zavedení sankcí vůči Rusku ze strany USA hrozí zvýšení počtu zadržených ruských občanů v zahraničí, na základě žádosti agentur a zvláštních služeb USA".
16.04.2014 12:04

Bartoň: Ruská média objevila nadšené spojence v poslancích KSČM

Řadu čtenářů zarazily články blogera Jana Šustka, který v nich tvrdí, že Ukrajina se blíží k fašistickému režimu a Evropa si prý uvědomila, že v ukrajinské krizi posloužil jako užitečný idiot zájmům USA.
Vtip 09/2013
Předplatné Sondy REVUE