Zpravodajství pro sebevědomé zaměstnance a firemní kulturu

Aktuálně

V gastro segmentu nejvíce chybějí hlavně kuchaři a číšníci

 Na vině je i nízké mzdové ohodnocení

Gastronomické služby jsou jedním z oborů, kde se projevuje dlouhodobý nedostatek lidí. To má hned několik důvodů: v oboru je tradičně velmi vysoká fluktuace, práce je psychicky i fyzicky náročná, zvláště v poměru k nízkým mzdám, a navíc jde o segment, kde je poměrně obvyklé nedodržování zákoníku práce, především délky pracovní doby.

 Podle údajů pracovního portálu Profesia.cz množství nabídek práce v gastro segmentu neustále stoupá, zatímco počty uchazečů o práci klesají – pomyslné křivky nabídky a poptávky se protnuly v květnu 2014 a rozdíl se s určitými sezónními výkyvy stále zvětšuje.

„Gastronomie jako obor u nás v současné době prodělává renesanci – lidé se více zajímají o to, co jedí, jsou ochotní za jídlo více zaplatit, ale jsou také náročnější. V gastronomické oblasti více než jinde závisí úspěšnost podniku na kvalitě a profesionalitě jeho zaměstnanců,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz. „I zde je problém s úrovní oborového školství – protože majitelé firem a špičkoví kuchaři nejsou spokojení s připraveností absolventů na praxi, zakládají často sami školicí zařízení a připravují vzdělávací programy. Možnost odborného růstu je také důležitým faktorem, který může majitelům gastronomických zařízení pomoci při stabilizaci jejich týmu a zlepšení úrovně služeb.“
Počet pracovních nabídek v gastronomických zařízeních neustále stoupá – v letošním roce zaměstnavatelé nabízeli v součtu nabídek Profesia.cz a údajů MPSV téměř 15 tisíc volných pracovních míst. Nejvíce poptávaní jsou kuchaři (6025) a číšníci (5315), percentuálně největší zájem je o pomocné kuchaře – s nárůsty poptávky o 429 % v loňském, respektive o 239 % v letošním roce. Počet inzerátů uchazečů o práci se snižuje – meziroční propady činily 24 % v roce 2014 a dalších 14 % v roce 2015. Počet kuchařů hledajících práci klesl o 21 %, o profesi barmana stálo oproti loňskému roku o 13 % méně uchazečů.
Gastro segment vykazuje výrazné sezónní vlivy související v zimě s lyžařskou sezónou a v létě s tradiční prázdninovou turistickou sezónou. Počty uchazečů o práci se ale v průběhu roku mění podobně jako v jiných oborech – nejvíce lidí hledá práci v lednu a v září-říjnu. Z pohledu regionů je nejvíc nabídek práce tradičně v Praze a Středočeském kraji, největší nárůst jejich počtu jsme ale zaznamenali v Moravskoslezském kraji – o 79 % v porovnání let 2014 a 2015.
Co poradit zaměstnavatelům v oblasti gastronomických služeb? „V první řadě stabilizaci týmu zaměstnanců, protože se jedná o obor, kde je míra fluktuace kolem 15 %, přičemž běžně se pohybuje mezi 5-7 %,“ uvádí Zuzana Lincová. „Stěžejní je vzdělávání a kontrola personálu, protože úspěšnost podniku je na jeho profesionalitě a chování závislá více než je tomu v jiných oborech. A atmosféra ve firmě, protože v oboru, kde je zákazník pánem, velmi záleží na sociálních aspektech - vztahu se spolupracovníky, uspokojení z vykonávané činnosti a pocitu sounáležitosti s firmou.“
kategorie: Aktuálně, esondy.cz
Komentáře k článku
:
:
:
WFSOG:
Datum: 22.12.2015 8:16:14
Dobrý den, jak správně říká p.Lincová,je důležitý spokojený zaměstnanec.Poslední dobou je trend pracovat 1 den 12-14 hodin a pak mít volno,ale co matky s dětmi??? Je to diskriminační,protože školky i družiny se otvírají v 6 ráno a bývají max.do 16.30.Manažeři by se měli zamyslet a nabízet práci 8 - hod., pak by měli stálý kolektiv třeba i mladých žen.Práce je to těžká,ať si to zkusí,makat v kuchyni 12hodin !! Je to špatný manaž.přístup! Jejich heslo by mělo být -spokojený zaměstnanec-100% úspěch firmy,protože pak bude spokojený i zákazník! P.S.

Aktuální číslo Sondy REVUE

 

Sondy REVUE 05/2016

Sondy REVUE 05/2016

prvnizpravy.cz

prvnizpravy.cz

31.05.2016 01:15

Milan Chovanec: Ach, ta ruská propaganda!

Takhle začíná zajímavá glosa jednoho z našich čtenářů, která  přišla na redakční mail, reagující na avizované založení týmu, jehož úkolem je boj proti ruské propagandě. Bylo by škoda se s vámi nepodělit. Takže ještě jednou a od začátku...
31.05.2016 01:14

NI: MiG-21 – stíhačka, která vejde do historie nadzvukové éry!

Sovětský lehký nadzvukový taktický bitevnik třetí generace MiG-21 je jedním z nejspolehlivějších vojenských letadel, které se kdy produkovaly na světě, říká vojenský analytik The National Interest Robert Farley.
31.05.2016 01:14

Petr Schnur: Francouzi se postavili Hollandemu a jeho výprodeji země!

Francouzský lid opět povstal. Masivní odpor je namířen proti politice prezidenta a jeho vlády, která si říká socialistická, která ale plně stojí ve službách amerického imperia a jeho eurounijní odnože.
31.05.2016 01:13

Víte, že EU má armádu a jejím velitelem je generál Wosolsobe?

Věděli jste, že Evropská unie má svou vlastní armádu už od roku 2005? Název této armády je EU nebo EUBG. Nejvyšším velením je Politický a bezpečnostní výbor (PSC) Evropské unie.
Aktuální vtip
Předplatné Sondy REVUE

Paragrafy do kapsy exkluzivně

Vhodné pracovní příležitosti pro nezaměstnané

Sebeobrana zaměstnance

Náš Právní servis vás chrání v zaměstnání - adresa sondy@cmkos.cz

Ptali jste se - odpovídáme:

  • Pracovní volno na výkon odborové činnosti

    Jsem členem odborové organizace. Zajímalo by mě, jak se posuzuje doba strávená na schůzi této odborové organizace, když mám například směnu od 18.00 do 6.00 hod. a schůze odborů se koná od 14.00 do 17.00 hod...

Dolní navigace