Vzkaz odborářů V. Dlouhému: Důstojná minimální mzda – cesta ke zdravému hospodářství

Tento vzkaz by se člověku, který vede Hospodářskou komoru, měl podle představitelů ČMKOS vždy opakovat, než začne ideologicky útočit na minimální mzdu. Podle silných mediálních vyjádření Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory ČR, začíná patřit mezi největší odpůrce minimální mzdy v ČR. Nejnověji se nechal slyšet, že odborářská lobby o navyšování minimální mzdy se stává nástrojem politických her.

Předsedy odborových svazů působících v rámci ČMKOS tento výrok nesmírně pobouřil. Na jednání dnešní Rady ČMKOS připomněli Vladimíru Dlouhému, že minimální mzda v ČR patří v rámci EU mezi nejnižší a pracující chudoba je jevem, který bychom jako vyspělý stát neměli tolerovat. „Český zaměstnanec,“ uvedl předseda ČMKOS Josef Středula, „by se neměl utěšovat, že má o trochu víc než úplný nuzák, nýbrž že má aspoň tolik, aby se za to nemusel stydět. Naše minimální mzda se už dlouhá léta rovná spíše chudinské dávce než odměně za práci byť méně kvalifikované.“ Předsedové odborových svazů z průmyslových odvětvích připomínají V. Dlouhému, že on stál jako bývalý ministr průmyslu za privatizací firem, po kterých dnes nezůstalo nic. Už tehdy se bohužel začínala psát cesta levné práce v ČR.

OBWGR:

Sondy REVUE 02/2017

27.02.2017 09:30

Možná, že jsme odezírali z fotografií v týdnu (20.-26.2.2017) chybně

Týden od 20. do 26. února 2017 byl v ČR rušný na události, při kterých Prvnizpravy.cz pořídily desítky fotografií. Pokusili jsme se na šesti vybraných snímcích odhadnout  u zobrazených osob hlášky odezírané z fotografií pořízených v týdnu 20. - 26.2.2017).
27.02.2017 09:05

Lekce z historie: Ukrajina anektovala Krym už v devadesátých letech

Až s neuvěřitelnou lehkostí používají politici, diplomati a političtí komentátoři slova a slovní spojení známá z mezinárodního práva a mezinárodní politiky. Právě v souvislosti s ukrajinskou krizí a s novodobou existencí jen domněle „národního státu“ jednoduše nazývaného Ukrajinská republika.
27.02.2017 09:04

Na obzoru válka? Řecko: „Turkova noha nevstoupí na řecké ostrovy!"

Ministr národní obrany Řecka Panos Kammenos řekl o Turcích, že „jejich noha nevkročí na řecké ostrovy", a Turecko se střetne s odporem v případě nových provokací.
27.02.2017 09:03

Avakov: Až budeme mít Krym zpět, tak ho možná Moskvě pronajmeme

Kyjev má konkrétní plán pro vrácení Krymu a Donbasu pod svou kontrolou, uvedl ukrajinský ministr vnitra Arsenij Avakov v rozhovoru pro ukrajinskou TV „1+1“.
Aktuální vtip
Předplatné