• Zveřejněno: 12.02.2019

Konference

Vysokoškolské odbory požadují 10% navýšení platů v příštím roce

Vysokoškolské odbory budou pro příští rok požadovat navýšení rozpočtu vysokých škol o 1,5 miliardy korun oproti letošku. Je to o 700 milionů korun víc, než kolik činí částka ve výhledu rozpočtu na rok 2020. Požadované peníze by měly stačit na plošné navýšení mzdových tarifů akademiků o deset procent. Novinářům to řekl na brífinku 12. 2. 2019 předseda vysokoškolských odborů Petr Baierl. Letošní rozpočet vysokých škol činí zhruba 26,6 miliardy korun. 

"My jako vysoké školy máme ve střednědobém rámci navýšení o 0,8 miliardy korun a odbory by požadovaly, aby částka byla navýšena o dalších 700 milionů korun, aby navýšení činilo 1,5 miliardy na rok 2020," řekl Petr Baierl. Peníze navíc jsou podle něj nutné k zachování konkurenceschopnosti vysokých škol. "Bohužel většina mezd není tak vysoká, aby udržela kvalitní zaměstnance na vysokých školách," vysvětlil.

Zaměstnanci vysokých škol nemají platy jako učitelé v regionálním školství, ale dostávají mzdy, o jejichž výši rozhodují jednotlivé školy. Podle předsedy Rady vysokých škol Milana Pospíšila vydělávají například odborní asistenti nyní v průměru kolem 25.000 korun. Mezi průměrnými příjmy na uměleckých akademiích a třeba na Masarykově univerzitě, kde jsou mzdy vyšší, mohou být i dvojnásobné rozdíly, doplnil předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Podle Pospíšila je problémem také struktura financování mezd, kterou by vysoké školy potřebovaly změnit. V současné době činí tarif asi 40 až 60 procent mzdy, uvedl. "Zbytek jsou nadtarifní pohybové složky, které jakmile vypadnou, tak samozřejmě akademický pracovník už se prakticky na vysoké škole neuživí," řekl. Kvalitní pracovníci tak podle něj často odcházejí raději na místa, kde mají každý měsíc jistotu stabilního příjmu.

Rozpočet vysokých škol činí letos zhruba 26,6 miliardy korun. Je to o dvě miliardy více než loni. Výhled rozpočtu na příští rok počítá s navýšením o 0,8 miliardy korun a pro rok 2021 s částkou 1,8 miliardy navíc oproti letošku. Před rokem 2018 rozpočet vysokých škol zhruba deset let stagnoval.

V příštím roce by měl pokračovat také růst platů učitelů v regionálním školství. Odbory již dostaly od vlády příslib navýšení o 15 procent. Rozpočet školství činí letos i s evropskými dotacemi zhruba 205,7 miliardy korun, což je přibližně o 30 miliard více než loni.

Tiskovka