• Zveřejněno: 07.06.2018
  • Autor: (mak)

Ve středu 6. června jednalo vedení Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče s premiérem Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Odboráři požadovali vysvětlení, zda platí slib premiéra, který 150 odborářům dal na jednání v květnu, že se od 1. ledna 2019 zvýší platové tarify pro zaměstnance ve zdravotnictví o 10 procent. 

Premiér Babiš sdělil, že jeho slib vlastně nebyl slibem, ale jen podporou, a že vzhledem k tomu, že se dohodly zdravotní pojišťovny a nemocnice na růstu úhrad na příští rok, tak ministr akceptuje dohody a žádné plošné zvýšení platových tarifů a základních mezd nebude.
Plošně se ale na základě dohody zvýší příplatky za směnnost, a to pro všeobecné sestry o 5000 Kč na částku 7000 Kč a u ostatního nelékařského zdravotnického personálu o 2000 Kč.
Ministr Vojtěch sdělil, že úhrady nemocnicím, které jsou zvýšené o 5 %, umožní managementům nemocnic zvýšit výběrově platy zaměstnancům, případně plošné navýšení všem zaměstnancům až o 7 % platových nebo mzdových tarifů. Konkrétní navýšení si mají dojednat odborové organizace samy.
S názorem premiéra a ministra zdravotnictví zdravotnické odbory zásadně nesouhlasí i s ohledem na zkušenosti z uplynulých čtyř let.
Odborový svaz dál požaduje navýšit platové a mzdové tarify a zabezpečit na jejich zvýšení finance.
Zvýšenou částku na platy a mzdy navrhuje svaz získat zvýšením plateb za státní pojištěnce, nebo snížením části peněz z rezervních fondů zdravotních pojišťoven.
Co bude dál?
V pondělí 11. června se sejde výkonná rada odborového svazu, v úterý se v Praze koná shromáždění zástupců odborových organizací z veřejných služeb a veřejné správy a ve středu 13. června se uskuteční jednání tripartity.
„Na základě dohod s ostatními odborovými svazy a výsledků jednání tripartity se rozhodneme, jak budeme dále postupovat. Určitě budeme potřebovat vaši podporu pro případné protestní akce,“ říká předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková.