• Zveřejněno: 04.06.2018
  • Autor: (ros)

Už před více než 30 lety se členské státy Evropské unie dohodly na společném postupu při stanovování pravidel bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Tato problematika má dnes své místo pochopitelně na každém pracovišti, ale je začleňována například také do výuky na základních a středních školách, kde děti a mladí získávají povědomí o významu bezpečnosti nejen v práci, ale i v běžném životě stejně jako o správné a účinné prevenci před poškozením zdraví.

Před 25 lety byla založena Evropská agentura pro bezpečnost a zdraví při práci (https://osha.europa.eu/cs), koordinující výzkumné i osvětové činnosti v této oblasti prostřednictvím sítě spolupracujících národních informačních center BOZP. Tím je pro Českou republiku tzv. Focal Point (www.ceskyfocalpoint.cz), který je součástí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV).
Součástí zmiňované osvětové činnosti jsou již 20 let animované filmy k různým tématům, jejichž hlavním hrdinou je postavička sympatického nešiky jménem NAPO. Filmy jsou k dispozici zdarma a jejich cílem je zábavnou formou seznámit diváky s mnoha nebezpečími, která je mohou na pracovišti potkat. Tyto filmy se ukázaly jako výborný vzdělávací prostředek i pro žáky základních škol, a staly se tak inspirací mezinárodního projektu, který se zaměřuje na děti od 6 do 11 let, který přibližuje odpovídající formou témata, jako jsou bezpečnostní značky a vyhledávání rizik kolem nás, ve škole i doma.
S projektem „NAPO pro učitele budou mít možnost seznámit se i návštěvníci 4. ročníku Veletrhu vědy, který se koná 7. – 9. června na výstavišti PVA EXPO v Praze Letňanech. Pro učitele i žáky budou ve výstavním stánku, který je výsledkem společného úsilí Evropské agentury OSHA, Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a Výzkumného ústavu bezpečnosti práce, připraveny nejen informační materiály, ale rovněž soutěžní kvízy a zdarma DVD s filmy NAPO. U stánku budou k dispozici i odborníci na bezpečnostní tématiku, kteří odpovědí na všechny dotazy a poradí i s tím, kde získat inspiraci pro výuku bezpečnostních otázek na školách.