• Zveřejněno: 07.06.2018
  • Autor: (red, irozhlas.cz)

Český rozhlas propustí až 120 zaměstnanců z celkových 1500. Generální ředitel René Zavoral to oznámil na úterním setkání se zaměstnanci. Důvodem propouštění je úspora peněz kvůli chystanému zvyšování platů i změna zákona o DPH. Snížení počtu pracovních míst o tři procenta se bude týkat všech divizí, dalších pět procent pak budou muset uspořit vybrané úseky, kterých se doteď personální změny týkaly jen minimálně. Patří k nim například zpravodajství a symfonický orchestr. Personální náklady tvoří 59 procent rozpočtu Českého rozhlasu.

 zaměstnanců se mají zvýšit ve dvou vlnách. Díky uspořeným financím by mohli pracovníci divizí, kterých se bude týkat propouštění významněji, dostat přidáno na podzim. Plošné navýšení mezd pro všechny zaměstnance Českého rozhlasu je pak možné očekávat od ledna příštího roku.
„Český rozhlas přestává být z hlediska platů konkurenceschopný. Pokud chceme udržet kmenové zaměstnance a zároveň být schopni čelit situaci na trhu práce, musíme zajistit pracovníkům rozhlasu vyšší mzdy. Považoval bych za neodpovědné zatížit naše posluchače a českou veřejnost vyšším rozhlasovým poplatkem. Proto v současné době není jiné cesty než provést optimalizaci pracovních míst a ušetřené finance pak vrátit zpět do personálního rozpočtu,“ uvedl Zavoral.
Český rozhlas bude při personálních změnách podle mluvčího Jiřího Hošny postupovat v souladu s platnými zákony, podle platné kolektivní smlouvy s odborovou organizací a co nejcitlivěji.
Všichni zaměstnanci, kteří budou z Českého rozhlasu odcházet, budou mít možnost uzavřít dohodu o ukončení pracovního poměru, a získat tak navíc dva průměrné měsíční výdělky nad rámec kolektivní smlouvy.