• Zveřejněno: 10.01.2019
  • Autor: Evžen Staněk

Brífink ČMOPS PŠ 10_1_2019

Bude-li se dále navyšovat, doženeme Rakousko za osm let

Školské odbory chtějí pro rok 2020 navýšení platů učitelů o dalších patnáct procent. Stojí za nimi čísla z okolních i dalších evropských zemí. „V poměru kupní síly a platu učitelů například v Rakousku nebo v Německu je nepoměr výrazný,“ říká předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) tento požadavek plně podporuje. Podporu vyjádřil i ministr školství Robert Plaga.

Před třemi lety zahájily školské odbory kampaň „Konec levných učitelů“, která měla ovlivnit růst platů ve školství. Částečně se to daří, například letos má být největší zvýšení platů pro pedagogy. Ministerstvo od ledna deklarovalo patnáctiprocentní navýšení platů učitelů a to deseti procenty do tarifních tabulek a pěti procenty do nenárokových složek. 

Poláci a Slováci na tom ve porovnání s ČR lépe nejsou. Čísla ukazují, že jestli se mají čeští učitelé platově přiblížit například Rakousku, musely by se platy každoročně zvedat o patnáct procent po osm let za sebou.

Parita kupní síly tabulka

Odboráři srovnávají české výplatní pásky pedagogů také s některými dalšími evropskými zeměmi, které dosahují při mezinárodních hodnoceních v přírodovědné, matematické a čtenářské gramotnosti obdobného počtu bodů. Český učitel je v úrovni toho, co naučí, zcela srovnatelný s kolegy z vyspělých zemí Evropské unie. U platu tomu tak ale není. 

„Apel odborů se plně potkává se strategií ministerstva, kterou naplňujeme, a je v souladu s programovým prohlášením. Já jsem rád, že odbory na to upozorňují a i mým plánem je navýšení o patnáct procent v roce 2020. Počítám i s deseti procenty pro nepedagogické pracovníky, respektive byl bych rád, kdyby ta částka byla taková,“ říká ministr školství Robert Plaga, který má za to, že vláda s tímto navýšením počítá.

„S ministryní financí jsme se dohodli, že školství bude řešeno prioritně, protože je to priorita vlády. Já pevně věřím, že to navýšení, kterého jsme dosáhli pro rok 2019, což je těch patnáct procent, se nám podaří zopakovat i v roce 2020. A potom v roce 2021 se nám podaří dosáhnout té kýžené hodnoty sto padesáti procent průměrné mzdy roku 2017,“ uzavírá ministr školství.

Další detailní informace viz aktivní odkaz „Zdroj“ níže.