• Zveřejněno: 15.06.2018
  • Autor: (red)

České domácnosti podle aktuálních statistických dat vydaly za zdravotní péči celkem 51,2 miliardy korun. Největší část těchto prostředků vynakládají na léky. Výdaje na zdravotní péči vzrostly v roce 2016 meziročně o 2,7 % na 361,6 miliardy korun. „Zatímco celkové výdaje na zdravotní péči každoročně rostou, v případě jejich podílu na HDP tomu tak není. V roce 2016 klesly na 7,6 %. Před sedmi lety byly na úrovni 8,4 %. Při srovnání se státy EU jsme na 18. místě, společně s Maďarskem,“ říká Marek Rojíček, předseda ČSÚ.

Největší podíl výdajů na zdravotní péči v poměru k HDP vydává Německo a Švédsko. Nejmenší pak Lotyšsko a Rumunsko. Údaje o mezinárodním srovnání jsou aktuální k roku 2015.

„Skoro polovinu ze svých celkových výdajů za zdravotní péči utratí domácnosti za léčiva. Konkrétně za léky na předpis vydají podle aktuálních údajů 10,3 miliardy korun. Za volně prodejné léky a ostatní léčiva dalších 13,5 miliardy ročně. V obou případech se jedná o nejvyšší hodnoty od roku 2010,“ říká Vladimíra Kalnická z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. Česká domácnost vydala v roce 2016 za léky v přepočtu na osobu 2250 Kč. Dvě třetiny výdajů na zdravotní péči jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, tzn. prostřednictvím zdravotních pojišťoven. Z veřejných rozpočtů bylo zaplaceno 62,5 miliardy, domácnosti vydaly 51,2 miliardy korun. Zbytek je placený ze soukromého pojištění, neziskovými organizacemi nebo platbami od zaměstnavatelů v podobě preventivních prohlídek.
Nejvyšší výdaje hlásí zdravotní pojišťovny za léčení nemocí srdce a cév, které jsou dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí. V roce 2016 vynaložily v souvislosti s touto diagnózou 25,4 miliardy korun.