• Zveřejněno: 09.11.2018

Lékaři mají od července 2019 povinně odesílat část neschopenek elektronicky

Vláda schválila novelu zákona o nemocenském pojištění, podle kterého mají lékaři od července 2019 začít část neschopenek vyplňovat elektronicky. Ministerstvo práce označilo změnu za první etapu zavádění e-neschopenek. Právě v červenci má skončit tzv. karenční doba a zaměstnanci budou mít opět proplacené i první tři dny nemocenské. Zaměstnavatelé to ale podmiňovali právě zavedením e-neschopenek, aby mohli své nemocné lépe kontrolovat.

elektronické neschopenky

 „Je to v rámci dohod koalice,“ komentoval premiér Andrej Babiš schválení normy. Ministryně sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) podle něj slíbila, že systém bude do poloviny příštího roku funkční. Jenomže výsledný návrh ostře kritizují jak zaměstnavatelé, tak lékaři.

Lékaři sice mohou neschopenky posílat elektronicky už od roku 2010, dělá to ale jen zlomek. Většina lékařů zasílá tiskopisy poštou, na což má tři pracovní dny. Informaci o začátku či konci pracovní neschopnosti tedy správa sociálního zabezpečení může dostat až s týdenním zpožděním, což podle ministerstva ztěžuje kontrolu.

Další informace naleznete na portálu ČT 24, klikněte na aktivní odkaz "Zdroj" viz níže.