• Zveřejněno: 12.03.2019
  • Autor: Jana Kašparová
 
 
Na nejvyšší úrovni jednají v těchto dnech ve Washingtonu DC zástupci globálních odborů ITUC – Mezinárodní odborové konfederace se Světovou bankou a MMF.
 
Toto třídenní jednání dokazuje zájem významných mezinárodních  finančních institucí o podporu růstu pracovních míst, snížení chudoby, genderové nerovnosti, důstojné práce. Tato témata jsou diskutována v kontextu půjček Světové banky a MMF, který dohlíží na mezinárodní měnový systém a sleduje ekonomickou a finanční politiku svých 189 členských zemí. Akcentuje a zdůrazňuje možná rizika pro stabilitu a poskytuje poradenství ohledně potřebných úprav politiky. Odboráři se setkali s Christinou Lagarde, generální ředitelkou MMF, Kristalinou Georgievou, prozatímní předsedkyní Skupiny Světové banky, Gitou Gopinath, hlavní ekonomkou MMF. Dalšími tématy jsou aktuální ekonomická prognóza a otázka způsobu překonání krizí v rozvíjejících se ekonomikách. Postoj odborů je jasný, reformy a změny musí vést ke snižování nerovnosti, návrat k receptům z 80. let je slepá cesta.
 
Hlavní ekonomka MMF, Gita Gopinath účastníkům sdělila: ekonomika zpomaluje více, než jsme čekali, rizika nejsou jen Trumpovy obchodní války, ale také rostoucí politická nestabilita klesající podíl mezd/HDP je varující, potřebujeme nový mezinárodní systém zdanění nadnárodních firem. V odborové delegaci je předseda ČMKOS Josef Středula, který moderuje panel věnovaný sociálně spravedlivému přechodu k bezuhlíkové ekonomice.