• Zveřejněno: 20.11.2018
  • Autor: ČMKOS

Josef Středula, předseda ČMKOS, k navýšení minimální mzdy na 13 350 korun 

Josef růst mzdy

Vláda České republiky na svém dnešním jednání schválila navýšení minimální mzdy od 1. ledna 2019.         

„ČMKOS vítá zvýšení minimální mzdy na 13 350 korun. Sice bychom si uměli představit mnohem vyšší hranici, ale i tuto úroveň považujeme za seriózní dohodu,“ říká Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů. „Pro další období by však minimální mzda rozhodně neměla zůstat v tak nízké hladině. Zaostali jsme za všemi okolními vyspělými zeměmi a Česká republika má rozhodně na víc. Přesto chci vyjádřit poděkování vládě za podporu růstu minimální mzdy a v nejbližším období se musíme soustředit i na další věci, jako je zkrácení pracovní doby. Nebo například navyšování mezd v podnikatelském sektoru - věřím, že zde dosáhneme vysokých hodnot. Lidé by měli zejména na svých výplatách a zvýšení životní úrovně poznat, že se ekonomice daří.“

Práce za minimální mzdu se nyní týká zhruba 4 % zaměstnanců (kolem 150 tisíc). Zvýšení minimální mzdy je však důležité i pro ostatní pracující, protože vytváří tlak na další růst mezd.

Spolu s minimální mzdou se zvedá i tzv. zaručená mzda, která stanovuje nejnižší výdělek, na který má pracovník nárok podle náročnosti a odbornosti práce. Po současném navýšení minimální mzdy by se zaručená mzda měla nově pohybovat mezi 13 350 až 26 700 korunami. (Zaručená mzda byla stanovena v zákoníku práce v roce 2007, má osm stupňů. Nejnižší stupeň je roven minimální mzdě, nejvyšší by měl dosáhnout alespoň jejího dvojnásobku.)

Navyšováním minimální mzdy se velmi zabývala i česká média. Zde jsou aktivní odkazy na některá z nich, kde se můžete dozvědět další informace: 

Na serveru Aktuálně.cz naleznete i nové porovnání minimálních mezd v EU: Aktuálně.cz