• Zveřejněno: 04.10.2018
  • Autor: Evžen Staněk

Počet firem, které jsou na černé listině nespolehlivých plátců DPH, prudce narůstá

Ke konci září v České republice podnikalo 15 542 subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH. Jedná se o 8 317 nespolehlivých plátců DPH a 7 225 nespolehlivých osob. Informace zveřejnila poradenská společnost Bisnode, leader v oblasti dat a analytiky o firmách.

„Počet firem, které jsou na černé listině nespolehlivých plátců DPH, stále prudce narůstá, a ke konci září dosáhl rekordních 15 542 subjektů. Zatímco nespolehliví plátci DPH od konce loňského roku ubývají, vysoké přírůstky zaznamenáváme ve skupině tzv. nespolehlivých osob. To jsou firmy, které se po zrušení registrace DPH přesunuly do této kategorie,“ zhodnotila nejnovější statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová. „Ke konci roku bude v ČR s velkou pravděpodobností již více nespolehlivých osob než nespolehlivých plátců DPH,“ dodala Petra Štěpánová.

 Tabulka Bisnode

Zdroj: Bisnode

Nejvíc nespolehlivých subjektů je mezi společnostmi s ručením omezeným (12 373, tj. 79,6 procent z celkového počtu) a živnostníky (1 848, tj. 11,9 procent).

Z regionálního pohledu je baštou nespolehlivých plátců a osob hlavní město Praha. Registrovanou adresu zde má nadpoloviční většina hříšníků.