• Zveřejněno: 23.04.2019
Odboráři vyzvali vládu k zahájení vyjednání o platech ve veřejném sektoru
 
Odbory veřejného sektoru vyzvaly v úterý (23. 4. 2019) vládu, aby s nimi začala co nejdříve jednat o růstu platů na příští rok. Jaké navýšení budou pro zaměstnance státu a veřejných služeb požadovat, zatím odbory neupřesnily. ČSSD podporuje brzké zahájení vyjednávání o platech s vládou. Novinářům tyto informace po setkání vedení ČSSD s odboráři sdělili předseda strany Jan Hamáček a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.
 
Ve veřejných službách a správě pracovalo loni na 640.700 lidí. Průměrný plat byl 35.437 korun. Platy se zde zvyšovaly naposledy letos v lednu. Tarify - tedy základ příjmu - narostly od dvou do sedmi procent podle profesí, učitelům pak o deset procent. Další nemalý balík peněz měl jít do odměn. "Budeme požadovat zejména růst tarifů,“ sdělil k tomu Josef Středula. „Zkušenost, kterou jsme letos bohužel udělali, je, že tam, kde byl slíben nadtarifní růst, tak se prakticky nerealizoval. Nevidíme žádný důvod, aby zaměstnanci státu a další byli jakkoliv kráceni s tím, že politik slíbí a zaměstnanec neobdrží," uvedl dále Josef Středula. Dodal jen, že odbory budou usilovat o "významné navýšení" a požadavky sdělí nejdříve vládě.
 
K rychlému zahájení vyjednávání odborů s kabinetem se kloní i ČSSD. "Nechceme držet zaměstnance v nejistotě," uvedl Jan Hamáček. Podle něj vedení strany a odbory diskutovali o postupu přípravy rozpočtu a o představách růstu výdělků. Tyto představy zatím nejsou shodné. "Liší se možnosti, jak je nastaven státní rozpočet," uvedl mj. Jan Hamáček. Pokud by se podle něj podařilo sociálním demokratům prosadit do státního rozpočtu na rok 2020 "nové položky na straně příjmů", pak by peníze z těchto příjmů mohly být použity na splnění požadavků odborů. (Pozn.: ČSSD navrhuje zavést bankovní a digitální daň.)