• Zveřejněno: 19.12.2019

Jihočeští kováci přišli s nadílkou

Mezi děti z Mateřské školy pro zrakově postižené v českobudějovické Zachariášově ulici dorazil s předstihem Ježíšek. A hned o celý týden dříve. Ke školkové nadílce se v úterý 17. prosince přidali se svými dárky také zástupci Odborového svazu KOVO.

„Stavebním kamenem činnosti odborů je solidarita a to v širším smyslu. Tedy nejen mezi vlastními členy a zaměstnanci firem, v nichž působíme, ale třeba i drobnou podporou mateřské školky, jejíž práce si velice vážíme. Radost dětí je navíc odměnou pro všechny kolem nich,“ uvedla vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích Pavlína Jirková.

Zástupkyně jihočeských kováků do školky přivezla se svou kolegyní Veronikou Pilečkovou různé deskové hry a hračky. A děti? Ty si předpremiéru Štědrého dne užívaly. Se svými učitelkami si nejdříve u vyzdobeného betlému zazpívaly několik písniček a pak se rozběhly po školní zahradě, kde hledaly různě ukryté krabice s dárky. Ty si následně rozbalily v teple svých tříd pod vánočním stromkem.

„Každá morální i hmotná pomoc je pro nás mimořádně cenná. Podpora našich partnerů nás těší a radost dětí je vidět na první pohled. Všem přejeme krásné a klidné Vánoce,“ konstatovala ředitelka školky Jana Michalová.

Mateřská škola pro zrakově postižené v Zachariášově ulici v Českých Budějovicích je jedinou speciální mateřskou školou svého druhu v regionu a jejím zřizovatelem je Jihočeský kraj. Vedle své základní činnosti plní také se spádovostí pro celý region úlohu speciálního pedagogického centra pro zrakově postižené. Škola se nachází v klidné vilové části centra města s dobrou dopravní dostupností.

Pět tříd Mateřské školy pro zrakově postižené navštěvuje v současné době 60 dětí. Personál školy tvoří v současné době 25 lidí s různou délkou úvazku, 12 z nich jsou pedagogičtí pracovníci

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 převážně strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance.

Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Groz-Beckert Czech, Kern-Liebers CR České Budějovice, Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.

Speciální Mateřská škola pro zrakově postižené v českobudějovické Zachariášově ulici je jedinou mateřskou školou pro zrakově postižené v Jihočeském kraji. V současné době vykonává nejen činnost mateřské škol, ale současně také speciálního pedagogického centra pro zrakově postižené. 

Poskytuje ucelenou komplexní péči o děti předškolního věku se všemi stupni a typy zrakových vad..Nechybí zde odborná oftalmologická péče – ortoptická a pleoptická cvičení, rehabilitační cvičení, Vojtova i Bobathova metoda, logopedická péče či služby psychologa. Ve všech třídách škola nabízí moderní speciálně pedagogické metody diagnostiky.

Tato péče je poskytována týmem odborníků, který tvoří speciální pedagogové, psycholožka, asistenti pedagoga, ortoptické sestry (do MŠ dochází pravidelně oční lékařka), logopedka, fyzioterapeutka. Třídy jsou vybaveny speciálními pomůckami a hračkami pro děti se zrakovým postižením (světelné panely, televizní kamerové lupy, tablety pro stimulaci zraku, pomůcky pro rozvoj hmatového vnímání, pomůcky pro přirozenou fyzickou stimulaci bobles, rotopedy, magnetoterapie, hravé fyzioterapeutické pomůcky). Nechybí možnost konzultací a vyšetření ve školském poradenském zařízení – Speciálním pedagogickém centrum pro zrakově postižené, (speciální pedagog, psycholog). Součástí programů pro děti jsou různé aktivity, například bruslení, plavání, fotbal, keramika, angličtina, canisterapie, karnevaly, tvůrčí odpoledne s rodiči, školy v přírodě apod.
________________________________________________________________________________

Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR, která sdružuje téměř 100 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu. Je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe.

  • Zdroj: OS KOVO, Regionální pracoviště České Budějovice