• Zveřejněno: 04.06.2018
  • Autor: (red, Právo)

Více než pěti stovkám zaměstnanců českobudějovické strojírenské firmy Kern-Liebers CR se od července zvýší platy, a to o sedm procent. Na nové kolektivní smlouvě se dohodlo vedení firmy s odboráři. Ve mzdě za červen už navíc pracovníci dostanou mimořádnou jednorázovou věrnostní odměnu ve výši deset tisíc korun. Podnik na odměnách vyplatí asi čtyři milióny korun.

„Po několika kolech oboustranně seriózně vedených jednání jsme nalezli kompromis, s jehož výsledkem můžeme být velice spokojeni. Z dohody vyplývá, že vedle sedmiprocentního navýšení mezd dochází při zachování stávajícího systému 13. a 14. platů v průběhu roku k jejich dalšímu růstu u jednotlivých zaměstnanců. A to prostřednictvím náhrad vypočítávaných z průměrného výdělku, jako například za dovolenou, práci přesčas nebo v noci, a to o jedno procento,“ řekl Jan Švec, předseda organizace Odborového svazu KOVO v podniku Kern-Liebers CR.
Desetitisícovou odměnu získá každý zaměstnanec, který byl v posledním obchodním roce v nepřetržitém pracovním poměru a splnil sjednané podmínky. Firma zvedla platy pracovníkům už předloni, a to o více než tři procenta. Průměrný měsíční plat zaměstnanců se momentálně pohybuje kolem třiceti tisíc korun.
Českobudějovická strojírenská firma Kern-Liebers CR je významným dodavatelem komponentů pro automobilový, textilní i spotřební průmysl. Loňské tržby dosáhly jedné miliardy a tří set miliónů korun.