• Zveřejněno: 26.06.2018
  • Autor: (red)
Kolem tří stovek protestujících se 25. června shromáždilo před branami podniku francouzského koncernu Zodiac Aerospace v Plzni. Odboráři a zaměstnanci manifestovali za jednotnou pracovní dobu, příplatek za práci v odpolední směně, příspěvek na penzijní připojištění pro všechny a další sociální výhody, které u jejich kolegů v zemi galského kohouta jsou již řadu let naprosto běžné. Akci zorganizovali místní kováci za podpory Odborového svazu KOVO. Na shromáždění přišlo i francouzské vedení firmy a slíbilo, že bude o požadavcích s odbory jednat.

 „Vedení společnosti Zodiac v květnu přerušilo jednání s odborovou organizací – seskupením členů a požádalo o odložení dalších kol kolektivního vyjednávání. Po vstupu nového zahraničního vlastníka pak bylo kolektivní vyjednávání přerušeno zcela. Zaměstnavatel přestal s odbory komunikovat a dokonce zmařil cestu člena výboru na jednání Evropské rady zaměstnanců. Proto se kovácké odbory v této společnosti rozhodly k veřejnému protestu,“ uvedl vedoucí plzeňského Regionálního pracoviště (RP) OS KOVO Ivo Kužel.

Zaměstnancům se nelíbí, že společnost sice za loňský rok vykázala značný zisk, není však ochotna se o něj přiměřeně dělit s lidmi, kteří pro ni pracují. Plzeňský Zodiac v únoru zvedl mzdy o 4,5 procenta, ale ne pro všechny. Někdo dostal přidáno výrazně méně. Odboráři proto požadují sedm procent navíc pro všechny. Většina dělníků ve firmě bere kolem 21 tisíc hrubého bez odměn, což je výrazně méně, než berou zaměstnanci okolních firem v plzeňské průmyslové zóně Borská pole, kde Zodiac sídlí.
Rozbuškou k protestnímu shromáždění bylo i odměňování agenturních zaměstnanců, kterých je zhruba 250 a berou údajně i dvakrát tolik než kmenoví zaměstnanci. O poměrech ve firmě napovídá i skutečnost, že odboráři jsou organizovaní v takzvaném utajeném seskupení členů. „Chceme zajistit, abyste nemuseli stále zaškolovat nové zaměstnance,“ řekl demonstrantům Ivo Kužel. Narážel na to, že ve firmě je kvůli nízkým mzdám vysoká fluktuace zaměstnanců a ti stálí musí pořád někoho zaškolovat.