• Zveřejněno: 17.01.2019
  • Autor: ETUC

Visentini Brexit

Vyjádření generálního tajemníka ETUC k odmítnutí dohody o brexitu britským parlamentem

Britští poslanci neschválili v úterý 14. 1. 2019 dohodu o vystoupení země z Evropské unie, kterou vyjednala premiérka Theresa Mayová. V komentáři k tomuto odmítnutí generální tajemník Evropské konfederace odborových svazů Luca Visentini uvedl: "Vyzýváme k prodloužení jednání či k odvolání působnosti článku 50.“ (Pozn. red.: Článek 50 Lisabonské smlouvy z roku 2009 popisuje postup pro případ, kdy chce některá členská země z Evropské unie odejít.)

„To je nezbytné, aby se Spojené království neodtrhlo od EU bez dohody a vyhnuli jsme se „tvrdým hranicím“ s Irskem. Čas běží a "nedohoda" ohrožuje pracovní místa i práva lidí ve Spojeném království a v EU. Všechny zúčastněné strany mají povinnost soustředit se na nalezení funkčního řešení. Každá nová dohoda musí dát přednost zajištění práce a práv pracujících v EU a ve Velké Británii před všemi ostatními okolnostmi.“

Britští poslanci předloženou dohodu o vystoupení země z Evropské unie odmítli velmi jasně. Pro hlasovalo 202 členů sněmovny, proti 432.