• Zveřejněno: 03.10.2018

Přidání se týká desetitisíců lidí ve státní správě, například třídních učitelů, zdravotníků...

Desetitisícům lidí ve státní a veřejné správě, mimo jiné zdravotníkům či třídním učitelům, se by se měly, zvýší příplatky k platu. Navrhuje to ministerstvo práce a sociálních věcí. Pokud vláda změny schválí, budou platit od ledna příštího roku.Puzzle 1

Jde například o zaměstnance ve třísměnném provozu, kteří mají v současnosti nárok na stejný příplatek jako lidé, pracující na dvě směny. Což ale podle ministerstva není spravedlivé, protože pracující ve směnném provozu to mají podstatně náročnější. „Třísměnný a nepřetržitý provoz představují oproti dvousměnnému obtížnější pracovní režim,“ řekla k návrhu Barbara Hanousek Eckhardová z tiskového odboru ministerstva práce a sociálních věcí.

Mezi povolání s nepřetržitými směnami ve státní a veřejné sféře patří třeba některé profese ve zdravotních a sociálních službách. „Ale těchto povolání je daleko více, například ochranka v různých institucích či civilní zaměstnanci v armádě,“ říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Ti všichni budou přeřazeni z nejnižší skupiny příplatků do jiné, kde můžou brát měsíčně místo 1300 korun až 2500.

Dále se u všech profesí o pětadvacet procent navýší i spodní hranice příplatků za práci v rizikových podmínkách. Ta je v současnosti třeba u nejnižší skupiny 400 korun a má se zvýšit na 500. Podobně u druhé skupiny to má být ze 600 na 750 korun. S navýšením se počítá i u dalších profesních skupin, zahrnujících třeba lidí v bezpečnostních sborech

Navrhovaná novela nařízení o platech ve státní správě má zvýšit i základní tarify, podle nichž se lidem vypočítává plat. U úředníků je to v průměru o pět procent, u pedagogů nejméně o deset a u zdravotníků o dvě až sedm procent. Podle odborů to ale bude potřeba projednat.

Zvýšení spodní hranice příplatků (v korunách měsíčně):

  • I. skupina: ze 400 na 500
  • II. skupina: ze 600 na 750
  • III. skupina: z 1000 na 1250
  • IV. skupina: z 1500 na 1880 
  • V. skupina: z 2000 na 2500