• Zveřejněno: 13.06.2018
  • Autor: (red, ct24.cz)

Minimální mzda by se v Česku mohla od roku 2020 pravidelně valorizovat. Navázala by se na průměrnou mzdu tak, že by měla odpovídat zhruba 40 procentům průměrného hrubého výdělku. Navrhuje to ministerstvo práce a sociálních věcí. Ani Hospodářská komora, ani odbory ale s modelem spokojeny nejsou. Návrh by měla ve středu projednat tripartita. Pro příští rok navrhuje resort přidání buď o 800, nebo o 1000 korun. O zvýšení minimální mzdy rozhoduje vláda a jedná o ní vždy také tripartita. Zaměstnavatelé a odbory se ale na částce neshodnou. Nyní je otázkou, o kolik se zvedne minimální mzda v příštím roce.

Podle odborů je přidání o 800 či 1000 korun nedostatečné. Žádají 1500 korun. Zaměstnavatelé se naopak skokovému růstu brání. Podle nich pak musí zvyšovat i ostatní výdělky bez ohledu na produktivitu. Podle odborů je česká minimální mzda ve srovnání s ostatními státy EU ale nízká a její kupní síla je slabá. "Víc si za minimální výdělek pořídí lidé na Slovensku, v Rumunsku či Maďarsku, říká předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „To si čeští zaměstnanci, kteří pracují za minimální mzdu, v žádném případě nezaslouží,“ uvedl.
Odborům se nelíbí, že by částka nedosahovala ani dvou pětin průměrného výdělku. „Myslíme si, že je to nedůstojné. Koeficient má vyjadřovat takové navýšení, abychom se postupně dostali přibližně na 50 procent průměrné mzdy,“ řekl Středula. Podle něj navrhované nastavení spíš minimální mzdu pod dvoupětinovou hranicí zmrazí.
Podle podkladů pro tripartitu za minimální mzdu pracovalo 150 tisíc lidí, tedy 4,1 procenta zaměstnanců. Pokud by se jim od ledna přidalo o 800 korun na 13 tisíc korun, odpovídala by příští rok minimální mzda 38,8 procenta průměrné mzdy. Zaměstnavatele by to stálo navíc asi 2,3 miliardy korun. Na jednoho pracovníka s minimální mzdou by jim mzdové náklady ročně vzrostly o 12 864 korun. Do sociálního pojištění by ale přiteklo o 540 milionů víc a do zdravotního o 230 milionů víc.
Pokud by se minimální mzda zvedla o 1000 korun na 13 200 korun, dosahovala by 39,4 procenta průměrného výdělku. Zaměstnavatelé by museli vydat o 2,9 miliardy korun víc. Mzdové náklady na pracovníka by vzrostly ročně o 16 080 korun. Na sociálním pojištění by se vybralo o 690 milionů a na zdravotním o 300 milionů víc.