• Zveřejněno: 02.06.2020
  • Autor: Jan Exner
Předsedkyní Rady mladých ČMKOS se stala Lea Vondrová
 
V záplavě problémů a množství informací spojených se současnou krizí by neměla zapadnout zpráva o volbě vedení Rady mladých ČMKOS. Pozici předsedkyně obhájila její dosavadní lídryně, dvaatřicetiletá Lea Vondrová.
 
Vedla jsi Radu mladých až doposud. Co se podle tvého názoru v uplynulém období povedlo?
Radu mladých jsem přebírala nefunkční, vzájemně jsme se neznali, skoro vůbec se nescházeli. Za úspěch považuji několik osobních setkání členů v rámci běžné agendy a také společný víkend Rady mladých, který mi pomohla zorganizovat místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů Radka Sokolová a Kateřina Smejkalová z nadace Friedrich-Ebert-Stiftung. Inspirující je pro mě i účast na pravidelných jednáních Rady ČMKOS.
 
Jsi hodně v kontaktu mladými odboráři v zahraničí. Čím by se měli naši mladí inspirovat, co ti tady schází?
Mladí odboráři v zahraničí jsou velmi aktivní, cílevědomí, přátelští. Problém vnímají jako výzvu se ukázat. Jsme spolu neustále v kontaktu, vzájemně si vyměňujeme zkušenosti. A to je to, co mi schází u nás – nadšení. Při kontaktu s našimi mladými vnímám spíše skepsi, a pak je velmi náročné debatovat o odborech, jejich práci a úloze v moderní společnosti.
 
Jak spolupracujete s vedením konfederace?
Spolupráce s vedením ČMKOS je z mého pohledu skvělá. Pokud je potřeba něco řešit, zodpovědět nějaký dotaz apod., vždy se setkám s milým přijetím. Velmi mě potěšila spolupráce např. při přípravě Mezinárodního vzpomínkového dne 2019, kdy jsme svými nápady pomohli s jeho realizací, nebo také spolupráce na mítinku Konec levné práce. Ještě jednou bych chtěla poděkovat všem členům, kteří se na těchto akcích podíleli.
 
Sekce mladých mají i některé odborové svazy, jak spolupracujete?
Ne všechny sekce mládeže v odborových svazech jsou plně funkční. Často se setkáváme s informacemi, že v odborových svazech je málo mladých lidí, kteří by měli zájem o aktivní činnost. Nebo že základní organizace ani neví, že Rada mladých existuje. Naopak velmi dobrá je spolupráce s Mladými odboráři Odborového svazu státních orgánů a organizací. Ostatní sekce naší nabídky spolupracovat ještě nevyužily.
 
Popisky k obrázkům ve fotogalerii viz níže (dle pořadí):
  • Předsedkyní Rady mladých ČMKOS se stala Lea Vondrová
  • V sídle ČMKOS s jejím předsedou Josefem Středulou a dalšími aktivními odboráři.
  • Na střeše Domu Radost mimo jiné s místopředsedkyní ČMKOS Radkou Sokolovou a historikem Jiřím Pokorným.
  • Setkání mladých středoevropských odborářů CEYTUN (Central European Youth Trade Unionist Network) v dubnu 2019.
  • S kandidáty do Evropského parlamentu před volbami 2019.
  • Ve fotokoutku během sjezdu ČMKOS v roce 2018.
  • S předsedou ČMKOS Josefem Středulou při loňském setkání Panevropské regionální rady ITUC (International Trade Union Confederation).