• Zveřejněno: 13.06.2018
  • Autor: (ac)

Optimistické náborové plány hlásí pro třetí čtvrtletí letošního roku zaměstnavatelé v České republice. Osm procent zaměstnavatelů očekává, podle pravidelného průzkumu společnosti ManpowerGroup, nárůst počtu pracovních sil, dvě procenta snížení, 87 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce pro dané období tak vykazuje hodnotu +6 %, po očištění sezonních vlivů pak +4 %.

V odvětví Ubytování a stravování náborové plány vykazují Index +15 %, ve Výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody Index +14 % a ve Velkoobchodu a maloobchodu Index +8 %. Naopak Těžba nerostných surovin vykazuje Indexem -6 %. Nejlépe si vede tradičně Morava, následovaná Čechami, na chvostu je Praha. Osloveno bylo 750 zaměstnavatelů v ČR.
Vysoká fluktuace, hlavně u mladých
Ze statistik projektů, které společnost ManpowerGroup ČR realizovala u českých firem pro snižování fluktuace zaměstnanců, vyplývá, že průměrná fluktuace v Česku se pohybuje v rozmezí 14 až 16 %, přičemž za zdravou fluktuaci ve společnosti bývá považována hodnota mezi 5 až 7 %. Nejvíce fluktují lidé do třiceti let, nejméně zaměstnanci 50+, kteří dají na jistotu.
Důvodem fluktuace je, že se některé firmy příliš nevěnují nováčkům, dále nízké mzdy a platy, vzdálenost od zaměstnání, dopravní dostupnost nebo to, že lidé nechtějí dřít 12 či 15 hodin, ale chtějí mít soulad mezi pracovním a soukromým životem. Dobré proto, podle zástupců společnosti ManpowerGroup ČR, je kupříkladu to, když společnosti zaměstnancům umožní plánovat si směny a moci si je vyměnit s kolegy, to přispívá ke spokojenosti zaměstnanců.