• Zveřejněno: 19.06.2018
  • Autor: Text: kap, foto: pek

Sněmovní kulatý stůl o bytové politice v ČR, současnosti a budoucnosti

Pod patronací „Stálé komise Senátu Parlamentu ČR pro rozvoj venkova zastoupená jejím předsedou Miroslavem Nenutilem a s přispěním senátorky Boženy Sekaninové se v hlavním sále Valdštejnského paláce Senátu PČR v pondělí 18. června uskutečnil kulatý stůl s názvem Bytová politika v ČR, současnost a budoucnost. Spolu s Českou společností pro rozvoj bydlení ho uspořádala jedna z největších členských organizací Rady seniorů – Sdružení nájemníků ČR. Organizátoři pozvali i představitele parlamentních stran, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Františka Beneše (KSČM), Vojtěcha Munzara (ODS), Věru Kovářovou (STAN) a Jana Bartoška (KDU-ČSL). Ostatní parlamentní politické strany jako ČSSD, ANO, Piráti a další zástupce na tuto významnou akci nevyslali.  
 
Program zahájil Martin Kroh, předseda představenstva Stavebního bytového družstva Praha a předseda České společnosti pro rozvoj bydlení. Jednání bylo rozděleno do tří bloků. První byl věnován koncepci bydlení v ČR, druhý legislativě spojené s bydlením a třetí dluhovým pastem v bytových družstvech a společenstvích vlastníků bytových jednotek.
 
Daniel Koppitz, ředitel odboru regionální politiky ministerstva pro místní rozvoj (MMR) seznámil přítomné s koncepcí bydlení v ČR, jmenoval nástroje pro rozvoj bydlení, zmínil i bydlení sociální. Uvedl mimo jiné, že MMR podporuje zejména výstavbu bytů v oblastech, kde vyrostly průmyslové zóny. Vysvětlil, že ministerstvo se v nejbližší době bude zabývat sociálním bydlením, a to tak, aby v platnost vstoupil v roce 2021. Počítá se přitom se dvěma typy bydlení, a to sociální byty a byty v sociálních domech. Další problematikou, které se MMR věnuje, jsou vyloučené lokality. Ministerstvo se snaží se hledat řešení i v problematice vylidňování některých měst a obcí.
 
Statutární místopředseda Rady seniorů a předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba zdůraznil nutnost koncepce bytové politiky státu tak, aby byla zajištěna přiměřená dostupnost všech forem bydlení. Zdůraznil nutnost stability prostředí a také snižování investičního dluhu v bytové výstavbě.
 
Problematice bydlení seniorů, vysokým nájmům, zejména ve velkých městech a údaji o tom, kolik procent svých příjmů senioři v průměru vydají za bydlení v jednotlivých krajích, se věnoval předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. Uvedl modelové příklady osamělých seniorek a seniorů v Praze a Brně s průměrnou penzí v bytě o rozloze 40 metů čtverečních. Seniorům totiž zůstává po zaplacení bydlení 24, 103 či 144 Kč na den na ostatní potřeby a v případě osamělé seniorky v Praze je zůstatek dokonce mínusový. Připomněl, že ve vyspělé Evropě je běžné, že senioři za bydlení vynakládají maximálně 40 procent příjmů. O tom si většina českých seniorů může nechat pouze zdát. Doplnil také, že spotřební koš základní potřeb seniorů po odečtu bydlení, je přibližně 5500 Kč, což je ovšem suma, s níž v modelových případech nemohl počítat nikdo.
 
První blok zakončil Stanislav Křeček, zástupce veřejné ochránkyně práv. Zmínil, že je třeba stanovit, kdy jsou ceny za nájem již nepřiměřené, a hlídat, aby bylo nájemné zvyšováno jen a pouze podle zákona. V této souvislosti uvedl, že toto je velký problém u nájemních smluv na dobu určitou, neboť pokud nájemník nepřijme požadavky vlastníka, ten mu smlouvu na bydlení prostě neprodlouží, nájemce se tak ocitá v pasti. Apeloval na stát slovy, že stát se nemůže zbavovat zodpovědnosti za bytovou politiku a bydlení vůbec. Zdůraznil, že nelze pouze konstatovat, že vznikají ghetta a vyloučené lokality, ale je nezbytně nutné hledat příčiny tohoto stavu. A proto je třeba, aby ministerstva, která mají bydlení v gesci – ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo spravedlnosti - spolupracovaly a nebyly v rozporu, jako tomu je v současné době.

 

František Beneš (KSČM) uvedl, že je třeba v každé obci i městě počítat s určitým počtem obecních bytů, a to podle celkového počtu obyvatel. V Na 1000 obyvatel by mělo připadat 60 obecních bytů. A k vysokým nájmům dodal, že někdy se zisky majitelů pohybují ve výši 150 Kč za metr čtvereční, což je nepřiměřené.

Vojtěch Munzar (ODS) uvedl, že není pravdou, že v oblasti bytové politiky selhal trh, za viníka označil stát, který byty přestal stavět. Trh zareagoval zcela předvídatelně – nedostatek bytů znamená vysokou poptávku, nízkou nabídku, a ceny tak letí vzhůru. Bohužel stále řešíme důsledky a nikoli příčiny tohoto stavu. Podpořil také ideu, že je třeba zaměřit se na efektivitu dávek na bydlení a zamezit jejich zneužívání.

Věra Kovářová (STAN) se vyslovila pro podporu výstavby obecních bytů. Do diskuse se zapojil i senátor Jaroslav Doubrava a pražská zastupitelka Marta Semelová.
 
O legislativě spojené s bydlením a dluhových pastem v bytových družstvech a společenstvích vlastníků bytových jednotek hovořili František Lébl, předseda SBD ČR a SVJ, Marek Novotný, legislativní odborník DMS a člen předsednictva ČSRB a s cenovými mapami, které si sami vytváří, seznámil přítomné Jan Borůvka z asociace realitních kanceláří, Jan Vysloužil, předseda SČMBD, Kateřina Horáková, právnička SČMBD a své převážně negativní zkušenosti s nepřizpůsobivými nájemníky z Mostu přidal i František Ryba, místopředseda představenstva SBD Krušnohor.
 
 
Na snímku zleva Jan Bartoška (KDU-ČSL), František Beneš (KSČM), Vojtěch Munzar (ODS) a Věra Kolářová (STAN). Ostatní parlamentní politické strany jednání o bytové politice ignorovaly.
 

Pohled na účastníky jednání o bytové politice v hlavním sále Valdštejnského paláce.