• Zveřejněno: 09.07.2018
  • Autor: (red)

Nespolehliví plátci DPH v ČR ubývají. Ke konci června jich poradenská společnost Bisnode ve svých databázích evidovala 9721, což je nejméně za posledních dvanáct měsíců. Letos se jejich počet snížil téměř o 900. Nespolehliví plátci přibývají jen mezi firmami, které vykazují tržby mezi deseti a šedesáti miliony korun za rok. 

 „Dlouhodobější statistiky naznačují, že počet subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH, dosáhl svého vrcholu, a začíná klesat. Důvodem je zřejmě příznivý vývoj tuzemské ekonomiky a fakt, že se firmy již přizpůsobily nově zavedeným pravidlům,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Nejvíc nespolehlivých plátců DPH je mezi společnostmi s ručením omezeným (7896, tj. 81,2 procent z celkového počtu nespolehlivých plátců DPH) a živnostníky (1161 tj. 11,9 procent). V obou případech se od začátku letošního roku jejich počet snížil. Mezi společnostmi s ručením omezeným, které jsou plátci DPH, je 3,7 procent nespolehlivých, zatímco v případě živnostníků to je půl procenta.
Nejpočetnější skupinu nespolehlivých plátců DPH tvoří subjekty s tržbami do 10 milionů korun. V průběhu prvních šesti měsíců tohoto roku právě v této kategorii ubylo nejvíce, přesně 727 nespolehlivých plátců DPH a aktuálně jich je 4764. Druhý nejvyšší pokles, o 164 na 2918, byl zaznamenán mezi subjekty, které dle klasifikace ČSÚ tržby neuvádí nebo nevykazují. Naopak mezi firmami, které vykazují roční tržby mezi deseti a šedesáti miliony korun, nespolehlivých plátců přibylo. Jejich počet se zvýšil o 43 na 1632, což je historicky nejvyšší počet v této kategorii tržeb.
V první polovině letošního roku ve všech krajích, kromě Jihočeského, počet nespolehlivých plátců snižoval. K největšímu úbytku došlo Jihomoravském (-196), Středočeském (-134), Královéhradeckém (-130) a Olomouckém kraji (-128). V tradiční baště nespolehlivých plátců, hlavním městě Praze, jejich počet klesl o 40 na aktuálních 5666 subjektů.