• Zveřejněno: 25.01.2019
  • Autor: (JEx)

Pavel Bednář: Zdravý rozum v Poslanecké sněmovně tentokrát nezvítězil

Odbory kritizovanou novelu zákona o státní službě poslanci ve středu odpoledne (23. 1. 2019) schválili. „Bohužel tentokrát v Poslanecké sněmovně zdravý rozum nezvítězil, ba naopak! Jsem zklamán z těch poslanců, kteří přehlasovali odmítavé stanovisko Senátu k novele. Opět politika zvítězila. Je to návrat k politizaci státní správy a možná i k postupné její destabilizaci!“ reagoval předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář bezprostředně po schválení.

Proč novelu odborový svaz tak odmítá? Mezi největší hříchy úpravy patří možnost měnit náměstky, ale i všechny představené až po úroveň vedoucího oddělení. Přitom cílem zákona o státní službě bylo to, aby došlo k odpolitizování. Jenže nyní se opět otevřou dveře politizaci.

Problém vidí také v osobním hodnocení, které je dosud vázané na osobní příplatek. Podle novely by mělo probíhat až jednou za tři roky. V nové podobě může služební hodnocení zpomalit či zamezit platovému růstu státního zaměstnance, případně se může stát nástrojem ke znepříjemňování výkonu služby nebo odvolání představeného.

Odborům vadí také změna výběrového řízení. „Když u těch nejvyšších pozic - státních tajemníků, vedoucích služebních úřadů, náměstků - nedojde ke jmenování nikoho z úspěšných uchazečů, třeba proto, že se nebude hodit, vyhlásí se druhé kolo, ve kterém je mnohem širší prostor pro lidi zvenčí. Pro lidi ze soukromé sféry, z byznysu a ti, kteří mají odbornost třeba dvacet let, se tam pak nedostanou. Hrozí, že mohou nakonec vybrat nějakého kamaráda z byznysu,“ dodal předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací s tím, že rozhodnutí zákonodárců považuje za politický handl.