• Zveřejněno: 19.07.2018
  • Autor: (red)

Ze společného prohlášení deseti odborových organizací působících v rámci Českých drah (ČD) vyplývá, že obměna vedení ČD je neopodstatněná a může vést k destabilizaci společnosti. Podle odborů nová dozorčí rada navíc není sestavena nezávisle. Odboráři se s tímto stavem nehodlají smířit a jsou připraveni využít všech právních prostředků, aby zabránili krokům ze strany státu, které by mohly vést k destabilizaci celé společnosti.

Řídící výbor ČD vyměnil pět členů dozorčí rady podniku. Nová rada by podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) měla vypsat výběrové řízení na nový management podniku.

Podle odborářů jsou důvody ke změnám zástupné. Ministerstvo by se mělo spíše zabývat například otázkou definování základních služeb na železnici. Ta podle nich znevýhodňuje dráhy proti soukromým dopravcům. Odboráři v prohlášení kritizovali i způsob jmenování nové dozorčí rady. Je podle nich složena tak, aby její členové byli ve shodě s ministerstvem. Nelíbí se jim ani okamžité zadání ministra vypsat výběrové řízení na nový management. Odbory v prohlášení vyzvali Ťoka k dialogu o dalším postupu při řízení společnosti i v rámci liberalizace na železnici. Vyzvali ministerstvo, aby do té doby nepodnikalo žádné další zásadní změny. Schůzka zástupců odborů s ministrem dopravy je naplánována na 30. července.