• Zveřejněno: 02.08.2018
  • Autor: (red)

 Odborům KOVO se nelíbí, jakým způsobem přistupují vlastníci k prodeji ostravské huti ArcelorMittal Ostrava (AMO). Považují ho za nedůvěryhodný. Majitel huti podle nich nepostupuje vůči zaměstnancům transparentně a proto žádají víc informací, především o zájemcích o koupi huti. 

Předsedkyně Základní organizace OS KOVO Energetika Alena Sobolová sdělila, že odbory  požadují písemný seznam s názvy firem, které podaly závazné nabídky na koupi. "Žádáme o zajištění osobní komunikace představitelů odborů s odpovědnými manažery těchto firem ještě před rozhodnutím o prodeji a podpisem kupní smlouvy, to znamená, aby odborové organizace byly konzultační součástí procesu prodeje," sdělila Alena Sobolová.

Odbory KOVO také požadují záruky budoucího fungování podniku, a to minimálně pět let od prodeje, dále záruky zaměstnanosti či objemu výroby, který by měl být minimálně 2,2 milionu tun ročně. Aktivně by se podle odborů do prodeje měl zapojit stát. " ArcelorMittal je největším producentem oceli na světě.