• Zveřejněno: 29.06.2018
  • Autor: (red)

Více než 400 000 zaměstnanců ve státním a veřejném sektoru na pětimilionovém Slovensku dostane přidáno nejvíce za posledních více než deset let. Vyplývá to z protokolu k dohodě o kolektivních smlouvách, který včera podepsal premiér Peter Pellegrini se zástupci odborů a samosprávy. Podle Pellegriniho zmiňované zvyšování mezd neohrozí cíl vlády dosáhnout v roce 2020 vyrovnaného rozpočtu.

 „Je důležité, abychom jako stát nevytvářeli jen neustálý tlak na soukromou sféru, aby platila vyšší platy zaměstnancům. Je potřeba platit lépe i lidi, kteří pracují pro stát, „ řekl premiér Peter Pellegrini. Zvýšení platů ve veřejném sektoru v době pokračujícího ekonomického růstu a nedostatku kvalifikované pracovní síly podle Pellegriniho neohrozí ozdravování státních financí. Vláda bude usilovat dosáhnout poprvé v historii vyrovnaný rozpočet.

Podle podepsané dohody také dojde k odstranění stavu, že některé platové třídy ve státní a veřejné sféře jsou pod hranicí minimální mzdy.
 Podle viceprezidentky slovenské odborové centrály KOZ Moniky Uhlerové zvyšování platů ve státní a veřejné správě je jedním z nástrojů ke zrychlení tempa růstu mezd i v soukromém sektoru. Slovenské ministerstvo financí počítá s letošním růstem průměrné mzdy na Slovensku, která zaostává za vyspělými zeměmi i za Českou republikou, o 5,8 procenta. To by znamenalo nejrychlejší zvýšení od globální ekonomické krize. Podobným tempem by se měly výdělky zaměstnanců zvyšovat i v dalších třech letech.