• Zveřejněno: 04.06.2020
  • Autor: red
Podle zdravotnických odborů odměny za dobu epidemie covidu-19 náleží všem zdravotníkům, ne pouze těm, kteří se starali přímo o nakažené koronavirem. Měly by být odstupňované podle míry ohrožení. Zástupci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR to sdělili na tiskové konferenci.
"Na začátku pandemie chyběly ve všech nemocnicích osobní ochranné pomůcky. Lidé ohrožovali svoje rodiny. Někteří s nimi omezovali kontakt. Poslali děti k příbuzným, nevídali své rodiče. Setkávali se s pacienty, o kterých nevěděli, jestli jsou nakažení," uvedla předsedkyně svazu Dagmar Žitníková.
Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Martin Engel sdělil, že mezi nakaženými je asi deset procent zdravotníků.
Ministerstvo doporučilo mimořádné odměny až 1500 korun za hodinu za práci v odběrovém stanu a ostatním pečujícím o pacienty s nemocí covid-19 mezi 100 až 500 korun za hodinu - podle rizikovosti práce. Odbory mají poznatky, že jen čtyři z dvanácti státních nemocnic vyplatily odměny v doporučené výši. "V průměru se vyplácelo asi 250 korun za hodinu," uvedla Dagmar Žitníková. V regionech je podle ní situace ještě horší, odměny byly do 30 korun za hodinu.
Odbory považují za adekvátní odměny 45.000 korun pro pracovníky přímo na odděleních pečující o nakažené, 30.000 korun pro všechny ostatní zdravotníky v nemocnicích a 20.000 korun pro další zaměstnance nemocnic. "Do budoucna je potřeba znovu otevřít jednání o platech. Pro rok 2021 je pro nás ideální navýšení o 15 procent," uvedla mj. Dagmar Žitníková.
Podle odhadů by se měl systém veřejného zdravotního pojištění dostat na konci roku do schodku zhruba o 60 miliard korun. Od července se má zvýšit o 500 korun měsíčně platba za státní pojištěnce, půjde do konce roku asi o 19,5 miliardy korun. Zdravotní pojišťovny uvedly, že zapojí do letošních úhrad i rezervy ušetřené z posledních let. O úhradách pro příští rok se zástupci jednotlivých segmentů péče v současné době jednají.
Ministerstvo nařídilo nemocnicím omezit péči, která není nezbytná, v polovině března. Péči omezili také praktičtí lékaři a specialisté, pojišťovny jim kvůli epidemii zavedly nově úhradu za konzultaci s pacientem po telefonu nebo e-mailu.
 
Zdravotnické odbory se také postavily za sestru středočeské záchranné služby, která si stěžovala na nedostatek ochranných pomůcek. Kvůli stížnosti zveřejněné na webu podala středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová trestní oznámení.
Martin Engel by chtěl, aby se vše řádně vyšetřilo. „Za její názor si jí vážím,“ řekl na adresu umíněné zdravotní sestry. Dagmar Žitníková upozornila, že již 18. března odbory vydaly varování. „Oznámili jsme dopisem ministerstvu, že chybí základ pomůcek v zařízeních a že zaměstnanci jsou jako nazí,“ řekla.