• Zveřejněno: 11.06.2018
  • Autor: (red)

Dvě odborové organizace z 23 trucují
Vedení pražského dopravního podniku (DP) dospělo v kolektivním vyjednávání ke shodě s většinou odborářů o růstu mezd. Vzrůst by měly letos o 4,8 % a v příštím roce o 7,4 %. Zvýhodněni by byli řidiči zvýšením výkonnostní odměny na 20 %. Nesouhlasí ještě dvě z 23 odborových organizací v DP, především strojvedoucí metra.

„Je to pro mě velkým zklamáním, že vzájemné dohodě bohužel brání dvě odborové organizace, u kterých je organizováno asi 3 % zaměstnanců,“ oznámil personální ředitel DP Jiří Špička. Podle generálního ředitele DP Martina Gillara by vyšší mzdy měly zaměstnance motivovat k pracovnímu nasazení. Gillar řekl, že peníze na zvýšení platů v letošním roce najde podnik v rámci úspor nákladů. Kromě zvýšení mezd chce vedení DPP navýšit všem zaměstnancům také příplatky za délku dosažené odborné praxe v podniku.
Řidiči v DP nyní průměrně berou 37 719 korun hrubého. Vedení DP hodlá navýšit všem zaměstnancům příplatky za délku dosažené odborné praxe. Jednání o kolektivní smlouvě, která měla trvat do roku 2020, se na žádost odborů otevřela loni na podzim.
Pokud by byla uzavřena dohoda nová, mzdové prostředky DP se letos navýší o 90 miliónů a v příštím roce o dalších 290 miliónů. Firma ročně vydá na mzdové náklady sedm miliard korun.
DPP je největší městskou společností a jejím vlastníkem je hlavní město. Na chod podniku dává peníze Praha. V rozpočtu města byla pro letošní rok schválena takzvaná kompenzace pro podnik zhruba 13,7 miliardy korun.