• Zveřejněno: 30.11.2018
  • Autor: Foto: archiv Odbory Škoda Auto

Odboráři z Mladé Boleslavi letos vyjednali rekordní růst mezd

Odbory automobilky Škoda Auto povede další čtyři roky Jaroslav Povšík. Do vedení organizace ho na výroční konferenci zvolili odboráři. Místopředsedou odborů zůstává Josef Zmrhal. Odborová organizace mladoboleslavské Škody Auto patří k největším v České republice. Odborářům se letos podařilo vyjednat rekordní růst mezd, tarifní mzdy vzrostly zaměstnancům o 12 procent, k tomu zaměstnanci obdrželi také rekordní bonus ve výši 60 tisíc korun, tedy zhruba o 46 procent víc než loni.

Povšík

Předseda mladoboleslavských odborářů Jarsolav Povšík

Kolektivní smlouvu uzavřela firma s odbory s platností do 31. března příštího roku, na začátku příštího roku tak začnou další vyjednávání o růstu mezd.

Třiašedesátiletý J. Povšík pracuje ve Škoda Auto od roku 1977, odbory vede od roku 1994. Je rovněž členem dozorčí rady Škody a členem prezidia Evropské a světové rady koncernu Volkswagen. V roce 2016 obdržel z rukou prezidenta ČR Miloše Zemana medaili Za zásluhy prvního stupně.

Škoda Auto, jeden z největších zaměstnavatelů v Česku, je součástí německého koncernu Volkswagen. Ve třech výrobních závodech v České republice zaměstnává zhruba 30.000 lidí. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s místními partnery. Automobilka loni dodala rekordních 1 200 500 automobilů.