• Zveřejněno: 09.07.2018
  • Autor: (red, ct24.cz)
Dohoda s vládou se odsouvá na srpen
ČSSD podpoří plošný růst platů
Odbory veřejného sektoru se ani dnes nedohodly s vládou na růstu platů. Požadují pro učitele o 15 procent vyšší sumu na platy a pro ostatní pracovníky veřejného sektoru zvýšení tarifů o 10 procent od října. Dál budou jednat o několika variantách přidání, které má propočítat ministerstvo práce. Dohoda by mohla padnout do poloviny srpna. Novinářům to po jednání se zástupci vlády řekl Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

 Premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve řekl, že do platů poputuje příští rok o 10 procent více peněz než letos. Učitelé by si měli přilepšit o 15 procent. Pro ostatní zaměstnance, tedy hasiče, policisty či úředníky má být na platy o 6 procent prostředků víc. Tarify by se jim měly zvýšit o 2 procenta, zbytek by byl na odměny.
„Obě strany by se rády dohodly do poloviny srpna. Bude záležet na tom, co budou varianty obsahovat a jak to bude vypadat s navýšením pro zaměstnance a pro bezpečnostní složky,“ upřesnil Josef Středula.
Odboráři očekávají, že ministerstvo bude posuzovat několik modelů. O nich pak budou neformálně jednat odboráři s vládou, a to hlavně o poměru sumy na tarify a odměny a případného rušení nejnižší platové tabulky pro nejhůře odměňované. Oficiální jednání proběhne začátkem srpna.
Středula se už o víkendu sešel s předsedou ČSSD a ministrem vnitra Janem Hamáčkem a ministrem práce Petrem Krčálem (ČSSD). „Dohodli jsme se, že budeme podporovat plošný růst platů o deset procent,“ uvedl pak na Twitteru Hamáček.
Dnešního jednání s odborovými předáky se v Hrzánském paláci zúčastnili ministr vnitra Hamáček, ministr práce Petr Krčál, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a premiér Andrej Babiš.
„Pokud se ukáže, že by přidávání znamenalo navyšování objemu na platy, tak se musíme podívat do jiných kapitol státního rozpočtu a ty peníze najít,“ řekl po jednání novinářům ministr Hamáček, který na Twitteru uvedl, že ČSSD bude podporovat plošný růst platů o 10 procent.