• Zveřejněno: 12.06.2018
  • Autor: (text a foto: kov, sta)

Svolaly dnes protestní akci kvůli nečinnosti premiéra
Na 320 odborářů z veřejného sektoru dnes dopoledne jednalo o svém dalším postupu a strategii pro vyjednávání platů zaměstnanců. Z protestního shromáždění zazněl vůči vládě požadavek, aby navýšila částku na platy učitelů o 15 procent a růst tarifů ostatních zaměstnanců veřejného sektoru o 10 procent. Po jednání to na tiskové konferenci v Domě odborových svazů v Praze oznámil předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací a mluvčí 13 odborových svazů veřejné sféry sdružených v Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS) Pavel Bednář.

 
Josef Středula novinářům řekl, že se odbory snaží dostat vládu k jednání o růstu platů od poloviny března. Premiér Babiš i příslušní ministři dosud jednání odmítali, stejně jako pozvání na dnešní odborářskou akci. Babiš řekl, že by se na této akci cítil pod nátlakem. „Pod tlak se pan premiér dostal sám především tím, že s námi odmítá jednat v rámci přípravy státního rozpočtu o růstu platů zaměstnanců ve veřejné sféře,“ řekl Středula.
"Odboráři a odborářky z celé republiky na dnešním shromáždění dali jasně najevo, že jsou připraveni na základě kroků při jednání tripartity či skutečném jednání k případným protestním akcím. Naším cílem ale není konat protestní akce, chceme jednat, chceme se dohodnout. To ale nejde, pokud protistrana nezasedne za jednací stůl," řekl předseda ČMKOS Josef Středula.
Odboráře znepokojil přístup premiéra Babiše, který odmítl přijít mezi odboráře a jednat s nimi o platech zaměstnanců s odůvodněním, že by se cítil po nátlakem, ale před zahájením protestního shromáždění odborářů se zúčastnil na ministerstvu financí spolu ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a ministryní financí Alenou Schillerovou (oba za ANO) tiskové konference. Babiš oznámil, že vláda chce příští rok zvýšit sumu na platy ve veřejné sféře o 6 procent. Přidávat hodlá hlavně špatně placeným profesím a oborům, v nichž chybějí pracovníci. Kritizoval odbory za jejich dnešní protestní setkání. Tarify by se měly zvednout o 2 procenta. Růst by tak podle odborářů sotva pokryl inflaci. Zbývající peníze by se měly rozdělit resortům, kde jsou nejnižší výdělky a kde chybějí pracovníci. Babiš zmínil například kulturu, sociální služby či některé úřady.
"Přístup, že budeme všem navyšovat stejně, je pro nás absolutně nesmyslný. Ty nůžky se rozevírají a je jasné, že ne každý pracuje stejně. Kompetence na to, jak kdo má být odměňován, mají zaměstnavatelé," řekl Babiš.
To odboráři rozhodně odmítají, žádají plošné navýšení platů pro všechny především v tarifech. "Když to nemáte v tarifech, není jistota, že to dostanete," tvrdí předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Zdravotnické odbory nadále trvají na přidání o 10 procent. Žitníková novinářům řekla, že takové zvýšení jim Babiš slíbil na společném jednání začátkem května. Premiér na to reagoval tak, že přidání sice podpořil, ale neslíbil. "Takovou situaci jsem ještě nezažil, aby člen vlády, když něco veřejně slíbí, to nedodržel," komentoval to Středula.
Odboráři, kteří zastupují všechny zaměstnance ve veřejné správě a službách mají obavy, že s ohledem na harmonogram projednávání státního rozpočtu na rok 2019 se vyjednávání, nebo spíše nevyjednávání ze strany vlády o výši platů dostává do časové tísně. Mluvčí odborových svazů Pavel Bednář seznámil novináře s požadavky vůči vládě, které dnešní shromáždění přijalo:
. Odbory požadují navýšení platových tarifů všem zaměstnancům veřejných služeb a správy, všem státním zaměstnancům a příslušníkům bezpečnostních sborů o 10 procent.
. Zvýšení objemu prostředků na platy pedagogických pracovníků regionálního školství o 15 procent.
. Realizaci zvýšení platů od 1. října 2018.
. Dorovnat platové stupně, které jsou nižší, než činí minimální mzda, alespoň na její úroveň.
. V každé platové třídě přidat jeden až dva platové stupně s ohledem na prodlužující se odchod do důchodu.

 

Požadavky vůči vládě na zvýšení platů odsouhlasilo jednomyslně na 320 účastníků dnešního setkání.

 

Odvahu přijít mezi odboráře našla jen zástupkyně ministerstva kultury. Uprostřed mluvčí odborových svazů Pavel Bednář a předseda ČMKOS Josef Středula.

 

 

Diskuse účastníků, stejně jako atmosféra shromáždění, byly velice emotivní.