• Zveřejněno: 14.06.2018
  • Autor: (red, denik.cz)

Boj o pokladní v řetězcích pokračuje
Penny Market navýší od prvního srpna mzdy. Přidá jim nejméně 2000 korun u plného úvazku. Řetězec tak přilepší zaměstnancům již počtvrté, loni zvýšil mzdy dvakrát, letos v březnu znovu. Kromě pokladních dostanou přidáno i zaměstnanci v logistických centrech.

"Při současné rekordně nízké nezaměstnanosti tak pokračuje boj o prodavačky a prodavače, které se pro české obchodní řetězce staly doslova nedostatkovým zbožím. Naším cílem je zatraktivnit podmínky pro všechny pozice na prodejnách a také ocenit zkušené zaměstnance, kteří jsou v Penny Marketu už dlouho. Investice do nich jsou jednou z dlouhodobých priorit naší společnosti,“ říká jednatel řetězce Martin Peffek.
Zatímco nyní bere pokladní v první mzdové úrovni minimálně 18 tisíc korun, od prvního srpna to bude 20 tisíc korun. „Každý rok je také zaručeno automatické zvyšování mzdy,“ doplňuje Peffek. Jednání o kolektivní smlouvě proběhla se zástupci obou odborových organizací - Unií zaměstnanců obchodu (UZO), logistiky a služeb a Odborovým svazem pracovníků zemědělství a výživy – ASO ČR.
„Jsme velmi rádi, že se se společností Penny vede dlouhodobě kvalitní sociální dialog. Výrazné navýšení mezd od 1. srpna 2018 je toho důkazem. Zaměstnanci obchodu si za svou nelehkou práci zaslouží odpovídající ohodnocení,“ říká Renáta Burianová, prezidentka UZO.
Penny Market ke mzdám nabízí i nejrůznější benefity – například pětitýdenní dovolenou již od začátku pracovního poměru, stravenky navýšené na hodnotu 80 Kč, školení, vánoční poukázky a především systém benefitní cafeterie, který sdružuje všechny benefity na jednom místě.
Každý zaměstnanec tak může své benefitní body uplatnit v lékárnách, optikách nebo na kulturních akcích. Za benefitní body mohou zaměstnanci zaplatit i dovolenou, letenky nebo investovat do vzdělání.
Přehled platů v českých řetězcích:
Penny Market: průměrná mzda 18 - 21 tisíc korun
Lidl: nástupní mzda od 28 tisíc korun
Kaufland: nástupní mzda od 24 tisíc korun