• Zveřejněno: 04.07.2018
  • Autor: (Zdroj: e15.cz, red)

Odboráři žádají zlepšení pracovních podmínek

Piloti irských nízkonákladových aerolinek Ryanair, kteří jsou členy profesního odborového svazu, půjdou 12. července poprvé do stávky. Společnost nesplnila jejich požadavky na zlepšení pracovních podmínek, uvedla agentura Reuters. Stávka potrvá 24 hodin. Zprávu přinesl server e15.cz.

 Napjaté vztahy ve firmě panují už delší dobu. Největšímu evropskému nízkonákladovému přepravci se koncem roku 2017 podařilo odvrátit rozsáhlou stávku, když poprvé v 32leté historii uznal odborovou organizaci pilotů, Vereinigung Cockpit (VC). Od té doby se snaží dohodnout v některých zemích na pracovních podmínkách.

Společnost zatím podepsala dohody s piloty v Itálii a Británii, neshody však stále má v Německu a Portugalsku. V Německu mají piloti o stávce hlasovat do konce července. Irská odborová organizace Forsa/IALPA plánuje 24hodinovou stávku na 12. července. V odborech je zhruba 120 zaměstnanců Ryanairu, vesměs kapitáni, přičemž na irských základnách společnosti působí 400 dalších pilotů. Společnosti Ryanair odboráři oznámili, že jí ve vhodných termínech oznámí další stávkové dny, nicméně nadále jsou ochotni o problému jednat. Aerolinky odboráře vyzvaly k jednání, ale podotkly, že pozvánku jim už bez odezvy zaslalo 18krát.
"Vzhledem k tomu, že Irsko se na letech Ryanairu podílí necelými sedmi procenty, máme za to, že 93 procent našich zákazníků stávka nezasáhne," uvádí se v prohlášení firmy.
Aerolinky Ryanair působí ve 37 zemích včetně České republiky. Z hlediska počtu přepravovaných cestujících jsou evropskou jedničkou, loni jejich služeb využilo 130 milionů cestujících.