• Zveřejněno: 13.06.2018
  • Autor: (red, Právo)

Plzeňský kraj odvolal z dozorčí rady Rokycanské nemocnice předsedu místních odborů Františka Kuneše, který se domáhá vyšších platů pro nezdravotnické pracovníky. Odboráři nadále zůstávají ve stávkové pohotovosti. Na případ upozornila zastupitelka Zdeňka Lišková (KSČM), která se v pondělí na krajském zastupitelstvu domáhala vysvětlení, proč byl Kuneš krajskou radou z funkce odvolán.

„Pan Kuneš zastupuje odbory a zároveň byl členem dozorčí rady ve stejné nemocnici. V některých situacích se z etického pohledu dostával do střetu zájmů. Do tisku prohlásil, že v Rokycanské nemocnici jsou zaměstnanci, kteří nepobírají ani minimální mzdu. To už je podle nás za hranou,“ uvedla krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD).
Stárková tak zřejmě reaguje na článek „Trpělivost odborářů rokycanského špitálu je u konce – přetekla ve stávkovou pohotovost“, který vyšel v časopisu Sondy Revue č. 6.
V předcházejících letech nedostali zaměstnanci Rokycanské nemocnice ani jednou přidáno tak, jak umožňuje rozhodnutí vlády. „O neudržitelné situaci v odměňování jsme v posledních letech opakovaně jednali s představiteli Plzeňského kraje, s managementem Nemocnice Plzeňského kraje, a.s., což je společnost založená krajem za účelem zefektivnění poskytování zdravotní péče v krajem vlastněných nemocnicích. Na nespravedlnost v odměňování jsme upozorňovali i vládu. Zatím bez výsledku,“ říká místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče (OSZPS) Ivana Břeňková.
Odbory to vnímají jako opakující se diskriminaci, proto se dožadují nápravy. Vedení nemocnice i kraje podle nich nedodržuje ujednání s minulou vládou o zvýšení mezd a platových tarifů tak, jak umožnuje úhradová vyhláška: tedy všem zaměstnanců, i nezdravotnickému personálu, o deset procent. Nejvhodnější by podle nich byla novela zákoníku práce, která by sjednotila odměňování ve všech lůžkových zdravotnických zařízeních pod systém platů a zabránila by tak další diskriminaci zaměstnanců nemocnic obchodních společností.
Kraj Kunešovo nařčení odmítá. Zbavení ho funkce pak označil za zcela demokratické, protože krajská rada má právo jmenovat i odvolat člena dozorčí rady, a to i bez udání důvodu.
Podle Liškové ale Kuneš ve střetu zájmů nebyl. Jeho odvolání pak zastupitelka označila za likvidaci zástupce zaměstnanců v dozorčí radě rokycanské nemocnice. „Vyjádření pana Kuneše nebylo tak závažné, aby se kvůli tomu někdo odvolával. Myslím si, že jediným důvodem bylo to, že odbory v Rokycanské nemocnici se postavily za nezdravotnické pracovníky, aby jim byly zvýšeny mzdy,“ dodala Lišková. Stejně se vyjádřil i samotný Kuneš. „Jsem přesvědčen, že jsem byl odvolán z dozorčí rady kvůli odborům,“ sdělil Právu šéf odborářů, který se k věci prozatím nechtěl podrobněji vyjadřovat.
Situace mezi odbory a vedením hejtmanství se vyhrotila letos na jaře. Odboráři na začátku května vstoupili do stávkové pohotovosti. Nemocnice podle nich porušila vládní slib, když nezdravotnickým pracovníkům zvýšila mzdu o pět procent, zatímco lékařům nebo zdravotním sestrám o deset procent.