• Zveřejněno: 26.07.2018
  • Autor: (red, novinky.cz)

 Rostoucí poptávku po pracovnících, kterou firmy nestačí pokrýt lidmi z Česka a ze zemí EU, řeší řada z nich nelegálním zaměstnáváním. Loni úřady odhalily celkem 2918 lidí pracujících načerno, ale lze odhadovat, že to je jen špička ledovce. Nejvíc nelegálních pracovníků bylo z Ukrajiny, dále šlo o Moldavany a Vietnamce. Ze zemí EU pracovalo v ČR načerno nejvíc Slováků, Bulharů a Rumunů. Informaci ministerstva práce a sociálních věcí o tom v úterý dostali na stůl ministři.

Jen Státní úřad inspekce práce si podle zprávy při loňských 9707 kontrolách nelegálního zaměstnávání posvítil na 8144 subjektů. Porušení pracovněprávních předpisů bylo konstatováno v 7332 případech.
Za porušení předpisů padlo 440 pokut v celkové výši 86 miliónů korun. Z toho 68 miliónů bylo uděleno právě za nelegální práci. Zbytek uložili inspektoři třeba za to, že firmy neplatily cizincům ani minimální mzdu nebo jim neplatily příplatky za přesčasy nebo za práci o víkendech. O příplatku za ztížené pracovní podmínky ani nemluvě. Takové zneužívání jim podle zprávy umožňuje to, že cizinci mají malou znalost českých předpisů.
Kontroly ukázaly, že počet odhalených cizinců stále stoupá, zatímco počet nelegálně pracujících Čechů klesá. Těch se loni týkalo 767 odhalení.
Policie také udělala 321 790 kontrol pobytu v souvislosti se zaměstnáním. Policisté se zaměřili hlavně na ověření pravosti cestovních dokladů cizinců. Velmi často narážejí na rumunské falešné pasy.
V posledních třech letech stoupá počet vyhoštěných cizinců z důvodů neoprávněného zaměstnání v ČR. Zatímco před šesti lety to bylo 243 osob, loni to bylo již 3111. Většinou jde o Ukrajince a Moldavany.
Podle údajů ministerstva práce bylo ke konci loňského roku v ČR celkem 472 354 zahraničních pracovníků. Ze zemí EU bylo nejvíce Slováků, Rumunů, Poláků, Bulharů a Maďarů. Z třetích zemí vedou Ukrajinci před Rusy a Vietnamci.