• Zveřejněno: 26.07.2018
  • Autor: (eve)

S vyjmutím velkoobchodu ze zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO) zásadně nesouhlasí, naopak by podpořila rozšíření zákazu prodeje na všechny státní svátky. Reaguje tak na „letní“ návrhy poslanců na změny tohoto zákona.

 „Naším cílem vždy bylo zlepšování podmínek všech zaměstnanců obchodu, a proto nevidíme důvod rozlišovat mezi zaměstnanci maloobchodu a velkoobchodu,“ říká prezidentka UZO Renáta Burianová k návrhu poslanců ANO a ODS, aby byly velkoobchodní řetězce otevřené o všech státních svátcích.

Tento návrh 10. července projednala vláda a zaujala k němu neutrální stanovisko. Rozhodovat o něm bude Poslanecká sněmovna po prázdninách. UZO věří, že ho poslanci neschválí, a to ze stejného důvodu jako v roce 2005, kdy sněmovna poprvé projednávala zákon o úpravě prodejní doby.
„Tento zákon Poslanecká sněmovna odmítla právě proto, že se nevztahoval na velkoobchod, ale upravoval prodejní dobu pouze v maloobchodě. Musel být přepracován tak, aby velkoobchodním provozovnám nevznikala konkurenční výhoda a všechny obchodní jednotky měly stejné podmínky a pravidla pro prodejní dobu,“ vysvětluje prezidentka UZO.
S návrhem poslance Jiřího Miholy (KDU-ČSL) na rozšíření zákazu prodeje na všechny státní svátky UZO naopak souhlasí. „Tuto změnu bychom uvítali,“ potvrzuje Renáta Burianová.
Vypadá to, že kolem prodeje o svátcích v České republice bude ještě rušno. Uděláme všechno pro to, aby zaměstnanci obchodu měli o svátcích volno, nejlépe o všech. V této souvislosti vás prosíme o podporu, která je pro nás velmi důležitá.