• Zveřejněno: 01.11.2018

O sbližování výše mezd v EU debatovala ministryně Jana Maláčová v Bratislavě

O mzdové konvergenci, budoucnosti Evropské unie a o podobě Evropského pilíře sociálních práv debatovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s odborníky z tzv. V4 na Regionálním fóru pro sociální a hospodářskou politiku „Sociální Evropa – jediná cesta ke konvergenci?“. Konferenci v Bratislavě uspořádala Nadace Friedricha Eberta v pondělí 29. října 2018.

Maláčová v Bratislavě

Ministryně Maláčová diskutovala v Bratislavě o sbližování mezd s odborníky skupiny zemí V4

Hlavním tématem konference bylo sbližování výše mezd v evropském i národním měřítku. Víme, že nové členské státy včetně V4 se nepřibližují k úrovni Západu, ale spíše k sobě navzájem. Narážíme na skleněný strop ve vývoji mezd a ten je dán strukturou naší ekonomiky, která je ve všech zemích V4 závislá na přímých zahraničních investicích. Jsme závislí na levné pracovní síle, která je jako droga, kterou všichni užívají, ale zároveň vědí, jak je nebezpečná,“ uvedla na konferenci ministryně Maláčová.

Ve svém vystoupení ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) dále uvedla: „Východ je zdrojem levné práce a vysokých zisků. A toxická kombinace jejich vyvádění do zemí, z nichž některé díky nastavení svých daňových systémů fungují jako daňové ráje, vyvolává rozčarování obyvatelstva s vývojem evropské integrace.“

Důležitým cílem na národní úrovni pro sbližování úrovně mezd je dle ministryně předvídatelné zvyšování minimální mzdy a navyšování platů ve veřejné sféře. Aby vývoj minimální mzdy byl pro českou ekonomiku únosný, navrhlo Ministerstvo práce a sociálních věcí zavedení automatického valorizačního mechanismu, který by se odvíjel od výše mzdy průměrné.

  • Zdroj: MPSV