• Zveřejněno: 24.09.2019
K dohodě o růstu platů ve školství na další rok nedošlo
 
Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost, protože nejsou spokojeny s navrhovaným růstem platů. Ministr školství Robert Plaga po jednání s odboráři a zástupci zaměstnavatelů navrhl přidat všem učitelům od ledna příštího roku 2 250 Kč měsíčně a dalších průměrně 1 400 Kč dát k dispozici na odměny.
 
Odbory požadovaly původně navýšení platů učitelů o 15 procent. Souhlasily pak s desetiprocentním přidáním, vše ale chtěly do tarifů. Ministr navrhoval růst tarifů o pět procent a zbývajících pět procent do odměn, poté přišel s pevnou částkou 1750 korun pro všechny. V úterý (24. 9. 2019) ji upravil na 2250 korun. Výraznější přidání pro pedagogy žádají ale i zaměstnavatelé. 
 
Ministr školství Robert Plaga s požadavky odborů nesouhlasí.
 
„Je to politický signál, že dochází k nedohodě. Chceme nalézt řešení. Je to záležitost vlády. Uvidíme, jestli se jednání posunou ke zdárnému cíli,“ uvedl předseda školských odborů František Dobšík. Dodal, že odbory jsou připraveny v případě nutnosti jít do stávky. Jejich požadavek, aby šlo celých deset procent navíc do tarifů, podporují také zaměstnavatelé, řekl v úterý předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček.
 
Vláda slíbila, že by pedagogové na konci volebního období měli pobírat 150 procent svého výdělku z roku 2017. Průměrný učitelský plat by tak měl činit asi 45 000 korun.
 
„My vnímáme to, jak vláda naplňuje své programové prohlášení. Nicméně první věta začíná tím, že školství je prioritou této vlády. Jestliže je ta priorita taková, že průměrný plat učitele dosahuje maximálně 110 procent průměrného platu v ČR, tak musíme jasně říci, že to žádná priorita v podstatě není,“ řekla místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Podotkla, že i výdělky v jiných oborech rostou výrazně.
 
Podle předsedy školských odborářů Františka Dobšíka hrozí, že by se slibovaných deset procent navíc k učitelům nakonec nemuselo dostat. Ministerstvo si podle něj chce nechat v rozpočtu rezervu na nové financování škol, při kterém už nebudou dostávat peníze podle počtu žáků, ale podle odučených hodin.
 
Nový model financování začne fungovat od ledna, už letos ale podle Františka Dobšíka ministerstvo v souvislosti s jeho přípravou použilo část peněz, určených na platový růst, na vyrovnání rozdílů mezi školami v jednotlivých krajích. Školské odbory také poukazují na to, že platy rostou i v dalších částech veřejné správy a že vláda zároveň slíbila, že školství bude její prioritou. Odbory dlouhodobě usilují o zvýšení platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy.