• Zveřejněno: 21.12.2018
  • Autor: ČMKOS

ČMKOS vyjadřuje hlubokou soustrast a účast s rodinami zemřelých horníků na Dole ČSM

Odborové svazy sdružené v ČMKOS s velkým zármutkem vyjadřují hlubokou soustrast rodinám zahynulých horníků. „Každý smrtelný pracovní úraz je zbytečně ztracený lidský život, je nám nesmírně líto vyhaslých životů horníků z Dolu ČSM, kteří se už nevrátí z práce ke svým rodinám. Důlní neštěstí si opět vybralo krutou daň. Vzhledem k tomu, že šlo i o oběti polské národnosti, jsem v kontaktu se zástupci polských odborů - OPZZ. ČMKOS bude žádat vyšetření všech okolností a příčin neštěstí, Odborový svaz hornictví, geologie a naftového průmyslu bude mít ve vyšetřovacím týmu svého zástupce,“ uvedl předseda ČMKOS Josef Středula.

Zmařený život v práci je nesmírnou tragédií nejen pro nejbližší okolí těch, kteří se stali obětí pracovního úrazu. Zaměstnání v hlubinných dolech je stále velmi nebezpečné a rizikové i přes dokonalejší bezpečnostní opatření. Hornické odbory trvale prosazují pro toto náročné povolání lepší pracovní podmínky, například už letos mohou podle nových pravidel využívat předčasné odchody do důchodu.

černé siluety

Výbuch metanu v dole ČSM na Karvinsku ve čtvrtek 20. 12. 2018 zabil 13 horníků. Šlo o 12 Poláků a Čecha. V nemocnici v Ostravě jsou nyní dva zranění Poláci, jeden z nich je v kritickém stavu s popáleninami na polovině těla. Třetí hospitalizovaný v Karviné byl propuštěn do domácího ošetřování. Místo neštěstí navštívil polský premiér Mateusz Morawiecki, na místo dorazil i Andrej Babiš. V Polsku bude v neděli státní smutek, píše kancelář polského prezidenta. Příčiny výbuchu zjišťuje speciální komise, podle Českého báňského úřadu je evidentní, že při tragédii musela být koncentrace metanu proti předpisům minimálně 4,5násobná. Důlní neštěstí v Karviné patří k největším tragédiím, které se na území republiky staly od roku 1990. 

Více informací viz aktivní odkaz ,,Zdroj" níže.