• Zveřejněno: 11.07.2018
  • Autor: (red)
Nejvíce zdražily pohonné hmoty, elektřina a nájmy
Vejce zdražily o 18 a máslo o 11 procent

Spotřebitelské ceny byly v červnu o 2,6 procenta vyšší než před rokem. Inflace tak potřetí v řadě zrychlila. Naposledy ceny rostly takovým tempem jako letos v červnu loni v listopadu. Z potravin oproti loňsku nejvíce zdražily vejce – o 18 procent, máslo o 11 procent a ovoce a zelenina zhruba o osm procent. Podražil také alkohol a tabák. Statistici upozornili, že Natural 95 byl v červnu nejdražší od prosince 2014.
 
Pohonné hmoty proti loňsku zdražily o 10,5 procenta, elektřina o 5,1 procenta. Nájemné z bytu bylo o 3,1 procenta dražší než loni v červnu. Z potravin podražila především vejce o 18,1 procenta a máslo o 10,9 procenta. Dražší bylo i ovoce a zelenina.
Zlevnění bylo proti loňsku patrné u telefonních služeb, jejichž ceny klesly o 1,7 procenta. Oděvy byly levnější o 1,7 procenta. Co se týče bydlení, méně peněz lidé platili za plyn (0,8 procenta) a teplo a teplou vodu (0,2 procenta).
Proti květnu se ceny podle ČSÚ zvýšily o 0,4 procenta. Ceny dovolených s komplexními službami vyšly proti květnu o 3,7 procenta dráž.
Mezi potravinami zdražily za měsíc sýry a tvaroh o 1,7 procenta a vejce o pět procent. Ceny brambor vlivem přechodu nabídky trhu z pozdních na rané stouply o 28,3 procenta. Naopak levnější bylo v červnu ve srovnání s květnem pivo, které zlevnilo o 1,9 procenta, a lihoviny.