• Zveřejněno: 13.06.2018
  • Autor: (red)

Pro část zaměstnanců vyjednaly odbory 24procentí růst mezd
Obchodní řetězec Tesco Stores ČR následuje kroky dalších řetězců a od 1. července svým zaměstnancům výrazně zvyšuje mzdu. Na rozdíl od některých konkurentů Tesco neuvádí, kolik si zaměstnanci na provozních pozicí vydělají. V úterý ale společnost informovala, že od 1. července si průměrně přilepší o 17 procent. Část zaměstnanců se může těšit dokonce na 24procentní růst mezd. 

Tesco v České republice zaměstnává přes 11 tisíc lidí. Jednání s odborovými organizacemi trvala několik týdnů. Teď s nimi ale řetězec podepsal kolektivní smlouvu na dva roky.
„Investice do našich zaměstnanců je pro Tesco dlouhodobě klíčová. Jsem rád, že nám dobré výsledky naší společnosti za minulý finanční rok umožní i nadále navyšovat mzdy. Oproti předcházejícím rokům bude letošní investovaný objem prostředků do mezd zaměstnanců našich obchodů historicky nejvyšší. Věřím, že i tímto krokem dokážeme nadále vytvářet motivační prostředí pro naše stávající i nové zaměstnance,“ řekl Patrik Dojčinovič, výkonný ředitel společnosti Tesco pro Českou republiku.
„Vyjednaný výsledek je více než uspokojivý, podařilo se nejen docílit zásadního navýšení základních mezd, ale i v rámci balíčku benefitů, které jsou zachovány, došlo i k jejich rozšíření,“ Dodali zástupci odborových organizací Milan Matušík a Ivan Předinský.
Pro zaměstnance je to třetí zvýšení platů za poslední tři roky. Vloni v červenci přidalo Tesco pokladním a dalším provozním zaměstnancům v průměru přes 11 procent. Zvýšení mezd se přitom pracovníci dočkali už v červenci 2016.
Obchodní řetězce mají velké potíže sehnat pracovníky, proto postupně jeden po druhém zvyšují opakovaně mzdy. Podle lidí, kteří se o obchodu pohybují, patří Tesco k řetězcům, který je ke svým zaměstnancům nejštědřejší.
Kroky konkurence jej ale nutí také zvyšovat platy. Naposledy přidal zaměstnancům od 1. června Kaufland. Pracovníci v obchodech si přijdou nejméně na 24 tisíc korun. V Praze a dalších regionech s nedostatkem pracovních sil pak 26 tisíc.
Makro zvýší mzdy provozním pracovníkům
Velkoobchod Makro Cash & Carry zvýší od července mzdy provozním pracovníkům o 500 až 1100 Kč měsíčně. Společnost s odbory uzavřela novou kolektivní smlouvu, která je platná do září 2021. Hlavní kritérium pro navýšení mzdy je odbornost. Firma průměrnou výši mzdy neuvedla. Za poslední dva roky Makro navýšilo mzdy na provozních pozicích v průměru o pětinu.