• Zveřejněno: 04.12.2018
  • Autor: es

Odbory budou požadovat nárůst cca pod 9,5 %

Odboráři integrovaných dceřiných firem energetické skupiny ČEZ, mezi které patří mj. společnosti ČEZ Distribuce a ČEZ ESCO, navrhnou vedení ČEZ nárůst mezd v příštím roce v těchto společnostech pod úrovní 9,5 procenta (tuto úroveň požadovali na předchozím jednání). Na briefingu v Praze 4. 12. 2018 to sdělil Karel Klusák, místopředseda Odborového svazu ECHO (OS ECHO), který sdružuje pracovníky z oboru energetiky, chemie a zastřešuje odboráře z výše uvedených firem ČEZ.

TK EchoUprostřed Karel Klusák, místopředseda Odborového svazu ECHO

Karel Klusák také uvedl, že na posledním jednání se zaměstnavatelem koncem listopadu chtělo vedení firmy růst mezd podstatně nižší. Například v ČEZ Distribuce pouze o 3,5 procenta včetně inflace, ve výši 2,8 procenta včetně inflace pro společnosti ČEZ Prodej, ČEZ Obnovitelné zdroje, ČEZ ICT Services a Telco pro Services. A pro společnosti ČEZ ESCO a ČEZ Korporátní služby pouze nárůst o inflaci ve výši 2,3 procenta. (Všechny návrhy jsou pro roky 2019 a 2020.)

Celá skupina ČEZ dohromady zaměstnává asi 27.000 lidí, z toho zhruba 20.000 lidí v Česku. Zmiňované integrované dceřiné firmy zaměstnávají více než 6500 lidí.

V den brífinku 4. 12. 2018 protestovalo před sídlem společnosti v pražské Michli za vyšší platy na 80 zaměstnanců. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž řekl, že firma to chápe jako akci odborů v rámci vyjednávání. "Vedení ČEZ předložilo odborům svoji nabídku a nyní čeká na odpověď. Návrh vedení znamená, že během následujících dvou let by vzrostla výše základního tarifu o 11 procent, v případě pracovníků ve výrobě a distribuci odměňovaných tarifní mzdou," dodal mluvčí. Připustil, že v některých firmách skupiny firma navrhuje navýšení nižší.

Další detailní informace naleznete v Prohlášení zástupců odborových organizací OS ECHO v působnosti Integrovaných dceřiných společnostech Skupiny ČEZ („IDS”), viz příloha níže.

Přílohy: