• Zveřejněno: 30.07.2018
  • Autor: (red)

Českomoravská konfederace odborových svazů na svém sjezdovém rokování koncem dubna oznámila, že bude usilovat o zkrácení pracovní doby o půl hodiny denně. Mnoho zaměstnavatelů by překvapivě nebylo proti. Jak ukázal exkluzivní průzkum ČSOB pro Právo mezi malými a středními podniky, 37 procent firem se k tomuto návrhu staví kladně.

 Zákonná pracovní doba, tedy čas, po který je zaměstnanec povinen pro svého zaměstnavatele vykonávat práci, je nyní v Česku 40 hodin týdně, tzn. osm hodin denně. „Reakce zástupců firem na odborářský návrh zkrácení zákonné pracovní doby jsou na první pohled možná až překvapivě benevolentní. Ostře proti je jen třetina dotázaných,“ uvedl k průzkumu hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka.

Současně však upozornil na to, že 58 procent oslovených podnikatelů se domnívá, že zkrácení pracovní doby by nemělo z jejich pohledu žádný faktický přínos. Ti, kteří by zkrácení pracovní doby podpořili, nejčastěji argumentovali tím, že zaměstnanci by byli více spokojení a odpočatí, měli by více volného času, zvýšila by se produktivita a efektivita a také by se otevřela možnost nabírání nových pracovníků.
„Vedlo by to ke spokojenosti větší části zaměstnanců,“ uvedl například obchodně-výkonný ředitel stavební společnosti Auböck Pavel Bureš. „Zaměstnanci tu půl hodinu denně nijak výrazně nepocítí. Mnohem větší přínos by bylo zkrácení páteční pracovní doby třeba o dvě hodiny. Tam by měli důvod se radovat,“ domnívá se Libor Wurm, vedoucí společnosti Alfeko, která vyrábí lehké kovové konstrukce.
Česko patří v rámci Evropské unie mezi země s největším počtem odpracovaných hodin zaměstnanců. Evropský průměr obvyklé týdenní práce zaměstnance s plným úvazkem je podle Eurostatu 41,3 hodiny. V Česku to loni bylo 41,7 hodiny.