• Zveřejněno: 31.05.2018
  • Autor: (eve, red)

Odborový svaz pracovníků obchodu (OSPO) mění své jméno. Nově se zaměstnanci budou sdružovat pod zkratkou UZO (Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb). Chtějí tak nalákat další členy i z oborů navazujících na práci v prodejnách. Nový název a nové vedení si zvolili delegáti VII. řádného sjezdu OSPO, který se konal 30. – 31. května v Praze.


"V posledních letech jsme výrazně rozšířili svou působnost. Naši členové se už nezabývají jen obchodem, ale také logistikou, pečovatelstvím, cestovním ruchem a dalšími oblastmi. Nový název naší organizace má podstatně širší pojetí a mnohem lépe odráží směr, kterým se chceme do budoucna ubírat," vysvětluje Renáta Burianová, dosavadní předsedkyně OSPO a zároveň nově zvolená prezidentka UZO. Zvládat nové úkoly bude Burianové pomáhat nově zvolená viceprezidentka Kateřina Kavalírová, která se na OSPO zabývá administrativou a mezinárodní spoluprací.
Zájem lidí o odbory podle Burianové stoupá. Loni se k odborářům přidaly například zaměstnanci velkých obchodních řetězců Marks&Spencer a H&M, logistické centrum společnosti Amazon nebo firma Ikea Purchasing Services. Právě to, že svaz loni pronikl do nepotravinářských řetězců, považuje Burianová za veliký úspěch. Za úspěch považuje také to, že obchodní řetězce zvedají mzdy, Od začátku loňského roku tak vzrostly výdělky v obchodních řetězcích průměrně o pětinu. Nyní se mzdy prodavaček pohybují v průměru mezi 17 000 a 18 000 korunami. Podle Burianové je ve firmách, kde odbory působí, mzdový nárůst přibližně o třetinu vyšší než ve společnostech, v nichž založeny nejsou.
"Čím větší je ve firmě odborová organizovanost, tím lepší vyjednávací pozici odbory mají a tím lepší mzdy a pracovní podmínky mohou pro zaměstnance vyjednat. Tam, kde je málo členů, je vyjednávání se zaměstnavateli často složité," dodává prezidentka UZO.

 

Prezidentka UZO Renáta Burianová

 

Viceprezidentka UZO Kateřina Kavalírová