• Zveřejněno: 09.07.2018
  • Autor: (red, auto.cz)
Český závod v Nošovicích letos zvyšoval letos mzdy dvakrát
Odboráři automobilky Hyundai Motor v Jižní Koreji zvavažují stávku, když koncem června zkrachovalo jednání ohledně zvýšení mezd. Pro stávku se vyslovily téměř tři čtvrtiny zaměstnanců sdružených v odborech. Podle mluvčího odborů nezačne protest dříve než 10. července, kdy zástupci zaměstnanců své stávkové plány znovu projednají, informovala agentura Reuters.
 
Český závod Hyundai v Nošovicích letos ke zvýšení mezd přikročil již dvakrát. Jihokorejské odbory zahájily rozhovory s vedením začátkem května. Požadovaly zvýšení základní měsíční mzdy o 5,3 procenta a rozdělení odměn ve výši 30 procent loňského čistého zisku. Rozhovory však koncem června zkrachovaly, protože odboráři nebyli spokojeni s návrhy vedení.
Podle představitelů firmy čistý zisk pokračuje v poklesu. Firma musela ve svém mzdovém návrhu zohlednit obchodní válku mezi USA a Čínou a americkou protekcionistickou politiku. Pro firmu je obtížné vyplácet štědré bonusy, když se zhoršují zisky.
Sériovou výrobu osobních automobilů v Nošovicích na Frýdecko-Místecku Hyundai oficiálně zahájil v listopadu 2008. Nošovický závod Hyundai zvýšil od 1. července zaměstnancům mzdy o pět procent. Ke zvýšení mezd letos přistoupil již podruhé, v lednu to bylo o 4,66 procenta, což vyplývalo z kolektivní smlouvy.