• Zveřejněno: 17.02.2020
 
Stovky zaměstnanců podepsaly petici, podporující požadavky odborů
 
Během jediného dne podepsalo 350 zaměstnanců tradičního výrobce sporáků MORA MORAVIA v Hlubočkách - Mariánském Údolí na Olomoucku petici podporující požadavky odborářů. Ti zatím neúspěšně vyjednávají o přiměřeném zvýšení mezd pro letošní rok. V historii firmy je to poprvé, kdy se odborářům nepodařilo uzavřít kolektivní smlouvu. Mimořádná situace přiměla odbory ke svolání protestu před administrativní budovou společnosti.
 
„Ke svolání manifestačního mítinku přistupujeme po sedmi kolech kolektivních vyjednávání, která nevedla k úspěchu. Petici na podporu čtyřčlenného týmu pro kolektivní vyjednávání jsme spustili v úterý 11. února ráno, už odpoledne bylo na petičním archu 350 podpisů. Celkem jsme jich do této chvíle získali 447 – to jsou tři čtvrtiny ze všech zhruba 600 kmenových zaměstnanců. To jasně ukazuje, že náš požadavek, kterým je navýšení mzdových nákladů o 7 %, má spontánní podporu většiny zaměstnanců,“ říká předsedkyně Základní organizace Odborového svazu KOVO (OS KOVO) Mariánské Údolí Dana Stiborová.
 
Odbory si nechaly zpracovat finanční analýzu za období 2015 – 2018. „Z dokumentu jasně vyplývá, že požadavky odborové organizace, s nimiž jsme do vyjednávání se zaměstnavatelem vstoupili, jsou naprosto legitimní,“ dodává šéfka odborů v Hlubočkách – Mariánském Údolí. „Ještě se nestalo, abychom v tuto dobu neměli uzavřenou kolektivní smlouvu. V lidech to samozřejmě vyvolává velikou nejistotu. Jako představitelé odborů cítíme vůči zaměstnancům povinnost situaci co nejdříve uspokojivě vyřešit. To je jediný důvod, proč jsme zorganizovali petici,“ objasňuje situaci ve firmě a kroky odborářů šéfka místní Základní organizace OS KOVO.
 
Dohodu mezi zástupci Odborového svazu KOVO v Hlubočkách a managementem společnosti komplikuje skutečnost, že jde o nadnárodní firmu s centrálou ve Velenje ve Slovinsku. „Odborová organizace požaduje, aby do vyjednávacího týmu za MORA MORAVIA byl nominován někdo s rozhodovací pravomocí, aby se urychlila komunikace mezi naší firmou a centrálou ve Velenje,“ upozorňuje Dana Stiborová na jednu z příčin, která brzdí plynulost sociálního dialogu mezi odbory a zaměstnavatelem.
 
Společnost MORA MORAVIA, s. r. o. je součástí slovinské skupiny Gorenje Group, kterou od roku 2018 vlastní čínská společnost Hisense.Odbory zahájily kolektivní vyjednávání už 30. října loňského roku, do této chvíle proběhlo již sedm kol jednání, z toho jedno přímo v centrále skupiny Gorenje ve slovinském Velenje. Výše průměrných mezd v prvním pololetí roku 2019 činila u dělnických profesí 24 166 Kč, u THP pracovníků 39 965 Kč.
 
17. 2. 2020
 
Níže můžete shlédnout firemní prezentační video z výrobního závodu společnosti MORA MORAVIA s. r. o.
Značka MORA je na trhu již 192 let.
 
Video:
Výrobní závod MORA MORAVIA, s.r.o.