• Zveřejněno: 09.07.2018
  • Autor: (Jana Kašparová, foto: ev, pek)

Odborové svazy působící ve veřejné a příspěvkové sféře se od března snažily přimět vládu k vyjednávání o svých návrzích na růst platů zaměstnanců. Sledovaly cíl, aby byl nalezen kompromis ještě předtím, než vláda schválí návrh státního rozpočtu. Bohužel ke schůzce premiéra a ministryně financí s odboráři došlo až 19. června, v den, kdy Babišův kabinet obrysy státního rozpočtu na příští rok schválil.

Přesto podle mluvčího odborových svazů rozpočtové a příspěvkové sféry Pavla Bednáře a předsedy ČMKOS Josefa Středuly „je dobré, že jsme konečně zasedli k jednacímu stolu, protesty nejsou a nebyly naším cílem“. K tomu už mohlo dojít 12. června, kdy odbory svolaly schůzku, která se změnila na velkou protestní akci, dorazilo na ni přes 300 zástupců odborových organizací ze 13 svazů veřejného sektoru. Vláda se nikdy netajila tím, že prioritou pro příští rok je hlavně školství a učitelům by tak měly platy stoupnout o 15 procent. Celkově ve státní správě, tedy hasičům, policistům či úředníkům, se částka na platy zvýší o šest procent. „Ale budeme dále diskutovat o tom, kam ty peníze půjdou, protože nechceme jako vláda přidávat plošně,“ uvedla po jednání ministryně financí Alena Schillerová. Další schůzka se má konat 9. července. Pokračovat tak bude debata například o penězích pro začínající lékaře, o navýšení platů nepedagogických pracovníků ve školství, o termínu navýšení, poměru rozdělení přidávané sumy na tarify a odměny a o případném rušení platové tabulky pro lidi s nejnižším výdělkem. Podle Josefa Středuly a Pavla Bednáře budou odbory navrhovat možnosti změny v poměru mezi tarifním navýšením a tím, co by zůstalo nadřízeným na nadtarifní složku. Kompromis by se dal hledat i v termínu, v poměru mezi objemem a faktickým přidáním do tarifů a v možnosti zrušení první tabulky pro nejhůře odměňované. Premiér Andrej Babiš trvá na tom, že by se výdělky ve veřejném sektoru neměly zvedat plošně. Růst by měly nejhůře placeným pracovníkům a tam, kde zaměstnanci chybí. O odměňování by měli rozhodovat nadřízení. Odboráři ale žádají navýšení tarifů. „Pokud se víc nenavýší tarifní složka platu, tak ty peníze k lidem nedoputují, proto trváme na růstu tarifů,“ zdůraznil předseda ČMKOS. Ve veřejných službách a správě loni podle informačního systému ministerstva práce o průměrném výdělku pracovalo přes 634 700 zaměstnanců. Průměrný hrubý plat rostl o 8,4 procenta, dosáhl 31 968 korun. Částky jsou vyšší než v soukromém sektoru. Další jednání o platech ve veřejné sféře čeká vládu a zástupce odborových svazů dnes. (Vyšlo v Sondách REVUE č. 07/2018)

Na 300 zástupců odborových organizací na protestní akci podpořilo požadavek na plošné zvýšení platů do tarifů.

Až 19. června se podařilo vládu přimět, aby s předsedy odborových svazů začala jednat o platech ve veřejné sféře. S premiérem Andrejem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou jednali předsedové odborových svazů a předseda ČMKOS - zleva František Dobšík, Pavel Bednář, Josef Středula, Dagmar Žitníková, Anna Machová a Jiří Dokoupil.