• Zveřejněno: 20.06.2018
  • Autor: (red)
Zástupci vlády se v úterý nedohodli s odboráři na růstu platů ve veřejném sektoru. Po jednání s premiérem Andrejem Babišem to uvedl šéf odborové centrály ČMKOS Josef Středula. Odbory požadují pro učitele o 15 procent vyšší sumu na platy a pro ostatní pracovníky veřejného sektoru zvýšení tarifů až deset procent, a to od října. Jednání k platům ve veřejném sektoru má pokračovat 9. července. Premiér Babiš minulý týden řekl, že do platů poputuje příští rok o deset procent peněz víc než letos. Zatímco učitelé by si měli přilepšit o 15 procent, pro ostatní zaměstnance veřejného sektoru, jako hasiče, policisty či úředníky, má být na platy o šest procent prostředků víc.

„Co nebude v tarifech, je pouze a jen virtuální realita. Odměňování zpravidla funguje tak, že ti nejvýše postavení dostanou nejvíce a ti nejníže – je otázkou, jestli něco zbude a zda jim někdo něco dá. Takže my chceme, tak jak říká pan premiér, ochránit ty, kdo na tom jsou v hierarchickém struktuře nejhůře, aby to skutečně dostali,“ řekl jednání s premiérem Středula.

S odbory se má dál jednat o termínu navýšení platů, poměru rozdělení přidávané sumy na tarify a odměny a o případném rušení platové tabulky pro lidi s nejnižším výdělkem.
„Budeme dál jednat o možnosti změny v poměru mezi tarifním navýšením a tím, co by zůstalo nadřízeným na nadtarifní složku,“ uvedl Středula. Podle něj má ministerstvo práce nyní spočítat, kolik by škrtnutí nejnižší tabulky a odměňování pracovníků podle vyšší tabulky stálo.
Odboráři vládu k jednání o zvýšení platů vyzvali v polovině března. Stěžovali si na to, že s nimi premiér nejedná. Odbory pohrozily minulý týden protesty 
ČMKOS zastřešuje 13 svazů veřejného sektoru, a to třeba školské, hasičské, úřednické či zdravotnické odbory. Jejich předáci se jednání účastnili. Ve veřejných službách a správě loni podle informačního systému ministerstva práce o průměrném výdělku pracovalo přes 634 700 zaměstnanců. Průměrný hrubý plat rostl o 8,4 procenta, dosáhl 31.968 korun. Polovina pracovníků vydělávala víc než 29 840 korun hrubého. Částky jsou vyšší než v soukromém sektoru. Včera se pak konala první schůzka. Jednání bude pokračovat 9. července.